Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Kwaliteit hbo-v stages wijkverpleging

In de Zorg voor Beter-werkplaats ‘Kwaliteit hbo-v stages in de wijkverpleging’ onderzochten wijkverpleegkundigen en professionals uit het onderwijs in 2016 wat er nodig is om de kwaliteit van hbo-v stages in de wijkverpleging te verbeteren. Vanaf september 2016 worden wijkverpleegkundigen volgens een nieuw opleidingsprofiel opgeleid. In deze werkplaats werkten ActiZ en Vilans samen. De werkplaats werd mogelijk gemaakt met financiering vanuit het programma ‘Zichtbare Schakel fase 2: Opleidingsimpuls wijkverpleegkundigen’ van ZonMw.

De wijkverpleging is in beweging. Veranderingen zijn groot en vragen veel van wijkverpleegkundigen. Zeker omdat er een groot tekort is aan verpleegkundigen in dit vakgebied. Ook de hbo-v opleiding verandert.

Nieuw opleidingsprofiel - tekort aan stageplekken

Deelnemers Werkplaats 'Kwaliteit hbo-v stages in de wijkverpleging'Vanaf september 2016 worden verpleegkundigen volgens het nieuwe opleidingsprofiel opgeleid. Het is een uitdaging om in de stages voor aankomend wijkverpleegkundigen goede rolmodellen te bieden en goed aan te sluiten op de vernieuwde rol(len) en inhoudelijke taken. Er is bovendien een groot tekort aan hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen die in de praktijk werkzaam zijn.

Dit leidt tot een tekort aan kwalitatief goede stageplekken. Daarnaast maken studenten meestal pas laat, in het derde of vierde leerjaar, kennis met de praktijk van de wijkverpleging en hebben studenten een stoffig beeld van de wijkverpleging en ouderenzorg.

Bekijk de video over het nieuwe opleidingsprofiel:

https://vimeo.com/191443990

Werkplaats: wat gaan we doen?

De werkplaats gaf een impuls aan het bevorderen van de kwaliteit van stageplaatsen en -begeleiding voor hbo-v studenten in de wijkverpleging. Hierbij gaat het om:

  • Verbinden van werkbegeleider, docent en student op de werkvloer voor eerste- en tweedejaarsstages.
  • Verbeteren van de kwaliteit van de werkbegeleiding.
  • Integreren van de ‘veranderende zorg’ in hbo-v stages.

Resultaten van de werkplaats

De werkplaats ontwikkelde vier hulpmiddelen om de hbo-v stages te verbeteren:  een Wijkstagewijzer voor het 1e en 2e jaar  van de hbo-v, een filmpje, een waaier over het nieuwe opleidingsprofiel in de wijkverpleging, en een handreiking over de CanMEDS-rollen in de veranderde wijkverpleging. Lees meer: Hulpmiddelen voor het verbeteren van hbo-v stages onder Onderwijs.

Deelnemers werkplaats

Aan de werkplaats namen deel: wijkverpleegkundigen, docenten / stagecoördinatoren van hogescholen, opleidingsfunctionarissen van zorgaanbieders en een student hbo-v. De werkplaats werd geleid door Marjan Hoeijmakers van ActiZ met ondersteuning van Vilans.

Lees meer op Zorg voor Beter

Vragen over verbeteren hbo-v stages?

De producten zijn gemaakt door de werkplaats ‘Kwaliteit hbo-v stages in de wijkverpleging’. Heb je vragen, neem contact op met een van de deelnemers van deze werkplaats:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.