Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Beleid fysieke belasting in zorg

Veel zorgverleners hebben fysieke klachten door tillen, transfers, voorovergebogen en gedraaid werken en manoeuvreren.

Wat kun jij leren over fysieke belasting?

Lesmateriaal fysieke belastingBij fysieke belasting in je werk kunnen een aantal dingen misgaan: je tilt te veel kilo’s, je laat de cliënt onvoldoende meewerken, je werkt in een verkeerde houding of timet niet helemaal goed. Wil jij snel een kennisupdate op maat over fysieke belasting? Vul dan de vragenlijst van 'De Leerstand' in, een initiatief van de werkgeversverengingen Transvorm en WGV Zorg en Welzijn, uitgevoerd door LOCOmotion.  

15 kennisvragen over fysieke belasting

Hoe werkt het? Op de website van De Leerstand beantwoord je 15 vragen over de vijf mobiliteitsklassen, de praktijkrichtlijnen fysieke belasting, transferhulpmiddelen, gebruik van tilliften en loopbegeleiding. Je beoordeelt je eigen kennis en vaardigheden op deze 15 deelgebieden van fysieke belasting met een rapportcijfer (1-10). 

Persoonlijk leeradvies 

Na het invullen van de vragen, je naam en e-mailadres ontvang je een persoonlijk leeradvies met linkjes naar interessante artikelen, e-learning en video's. Op je scherm, maar ook in je mailbox. Je ontvangt alleen de onderwerpen waar jij niet zo goed op scoort.

E-learning Statische belasting 

Veel zorgverleners werken te lang in dezelfde (onhandige) houding. Veel zorgverleners voelen het vaak pas aan hun lijf als het al te laat is, met kans op langdurige uitval. Hoog tijd voor een e-learning die je alles leert over het aannemen van een goede, ergonomische werkhouding en het voorkomen van rug-, nek en schouderklachten. De module staat vol met praktische tips, handige plaatjes en films. Deze module is ontwikkeld in opdracht van IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg.

Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting

Veel zorgverleners hebben fysieke klachten en overbelasting. Er is een heel heldere Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting (pdf) en er zijn steeds meer handige hulpmiddelen. Om die goed te gebruiken, is het handig om deze e-learning te volgen.

Arbocheck in de Thuiszorg

In het boekje Arbocheck in de Thuiszorg staat hoe een Arbocheck ontwikkeld en ingevoerd kan worden, en met welke omstandigheden instellingen daarbij rekening moeten houden. Download het boekje Arbocheck in de Thuiszorg (Word) van het ergonomisch bureau LOCOmotion.

BeleidsSpiegels

De BeleidsSpiegel is een checklist die je helpt om het beleid fysieke belasting in uw organisatie in kaart te brengen en te 'spiegelen' aan de landelijke afspraken. De verbeterpunten in het beleid kunnen zo gericht aangepakt worden. De BeleidsSpiegels zijn te verkrijgen via de branchespecifieke sites van de diverse arbocatalogi.

TilThermometer

De online TilThermometer bestaat uit verschillende stappen. Per stap krijg je een aantal vragen over onder andere het aan- en uittrekken van steunkousen, het douchen van cliënten en het verplaatsen van een cliënt. Op deze manier kan je goed de fysieke belasting in kaart brengen. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Nicole Buijsse 22/5/2022

Hallo!!!!!
Ben super blij zojuist jullie website te hebben gevonden!!!!!!!!

Ben zowel client (met stabiel MS-achtig beperkte fysieke functie) als iemand met onderandere een ergotherapeutische achtergrond (Engelse opleiding York.en daar 35 jaar gewoond - met 10 jaar werkervaring in de Mental Health in de NHS Cambridge).

Het is erg moeilijk lijdend onderwerp te zijn, en dat de thuiszorg hier (Zuidwest Friesland >>> Antoniuszorggroep) weinig cliëntgericht is en geen gebruik wil/kan maken van iemand die misschien ook een leidend onderwerp zou kunnen zijn …. Leidt inderdaad tot wederzijdse wrijving.

Volgens mij hoor ik in (volgens jullie filmpje) in klasse C (fysio beaamt, maar thuiszorg en ergo categoriseren mij als in klasse D …..).

Eén verzorger gaf eens als feedback, dat het niet zo zeer de zorg (niet alleen tav van mij, maar in z’n algemeen) was die zwaar was, maar vooral HET CONTINU IN en UIT de AUTO STAPPEN wat de thuiszorg zwaar maakte.
Dus de omringenden werkomstandigheden. Misschien hebben jullie hier al aandacht aanbrsteedt, maar ben ik het nog niet tegengekomen?

Met vriendelijke groet,
Nicole Buijsse