Wat kun jij leren over fysieke belasting?
Bij fysieke belasting in je werk kunnen een aantal dingen misgaan: je tilt te veel kilo’s, je laat de cliënt onvoldoende meewerken, je werkt in een verkeerde houding of timet niet helemaal goed. Wil jij snel een kennisupdate op maat over fysieke belasting? Vul dan de vragenlijst van 'De Leerstand' in, een initiatief van de werkgeversverengingen Transvorm en WGV Zorg en Welzijn, uitgevoerd door LOCOmotion.
15 kennisvragen over fysieke belasting
Hoe werkt het? Op de
website van De Leerstand beantwoord je 15 vragen over o.a. de vijf mobiliteitsklassen, de praktijkrichtlijnen fysieke belasting, transferhulpmiddelen, gebruik van tilliften en loopbegeleiding. Je beoordeelt je eigen kennis en vaardigheden op deze 15 deelgebieden van fysieke belasting met een rapportcijfer (1-10).
Persoonlijk leeradvies
Na het invullen van de vragen, je naam en e-mailadres ontvang je een persoonlijk leeradvies met linkjes naar interessante artikelen, e-learning en video's. Op je scherm, maar ook in je mailbox. Je ontvangt alleen de onderwerpen waar jij niet zo goed op scoort.
E-learning Statische belasting
Veel zorgverleners werken te lang in dezelfde (onhandige) houding. Veel zorgverleners voelen het vaak pas aan hun lijf als het al te laat is, met kans op langdurige uitval. Hoog tijd voor een e-learning die je alles leert over het aannemen van een goede, ergonomische werkhouding en het voorkomen van rug-, nek en schouderklachten. De module staat vol met praktische tips, handige plaatjes en films. Deze module is ontwikkeld in opdracht van IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg.
Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting
Veel zorgverleners hebben fysieke klachten en overbelasting. Er is een heel heldere Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting (pdf) en er zijn steeds meer handige hulpmiddelen. Om die goed te gebruiken, is het handig om deze e-learning te volgen. Om aandacht te vragen voor fysieke belasting is de Inspectie SZW een speciale campagne gestart. Op de campagnesite vind je onder meer goede voorbeelden uit de praktijk.
Arbocheck in de Thuiszorg
In het boekje Arbocheck in de Thuiszorg staat hoe een Arbocheck ontwikkeld en ingevoerd kan worden, en met welke omstandigheden instellingen daarbij rekening moeten houden. Bestel het boekje Arbocheck in de Thuiszorg (Word) via de website van het ergonomisch bureau LOCOmotion.
BeleidsSpiegels
De BeleidsSpiegel is een checklist die u helpt om het beleid fysieke belasting in uw organisatie in kaart te brengen en te 'spiegelen' aan de landelijke afspraken. De verbeterpunten in het beleid kunnen zo gericht aangepakt worden. De BeleidsSpiegels zijn te verkrijgen via de branchespecifieke sites van de diverse arbocatalogi.