Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zelfredzaamheid

Voorbeelden: werken aan zelfredzaamheid

In onderstaande publicaties staan inspirerende voorbeelden van hoe zorgorganisaties werken aan zelfredzaamheid van cliënten.

Zelfredzaamheid: hoe pakt u het aan?

Zelfredzaamheid_rapportMet de huidige koers van de overheid van langer thuis wonen van cliënten, wordt het voor zorgorganisaties nog urgenter om de zelfredzaamheid van cliënten te stimuleren. Begin 2014 heeft Vilans in opdracht van ActiZ bij acht zorgorganisaties in kaart gebracht hoe zij in de praktijk aan zelfredzaamheid van cliënten werken. De verhalen zijn gebundeld in het rapport 'Zelfredzaamheid: hoe pakt u het aan?'

Interviews

De acht inspirerende voorbeelden die in dit rapport beschreven worden, zijn divers, zowel grote als kleinere organisaties, en zowel intramuraal als extramuraal: Beweging 3.0, Stichting Brentano, Buurtzorg Nederland, ActiVite, Carintreggeland, MeanderGroep Zuid-Limburg, Icare en Omring. Binnen deze organisaties zijn drie verschillende groepen geïnterviewd: de cliënt en zijn/haar naasten, zorgmedewerkers en managers en teamleiders.

Cultuuromslag

Uit de praktijk komt naar voren dat werken aan zelfredzaamheid een cultuuromslag voor zowel cliënten als professionals betekent. Het vraagt ook om een andere werkwijze van organisaties. Dilemma’s die naar voren komen zijn bijvoorbeeld de cliënt die nog denkt vanuit 'recht op zorg' en de zorgmedewerker die vreest voor zijn baan. Dit rapport brengt de succesfactoren en belemmeringen van deze nieuwe ontwikkeling goed in beeld. Via bladwijzers kunt u rechtstreeks naar de voor u interessante informatie en praktijkvoorbeelden in deze publicatie.

Download: Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? (pdf)

Brochure: Belevingsgericht werken leeft!

Belevingsgericht werken leeftStichting de Waalboog heeft samen met Vilans de brochure ‘Belevingsgericht werken leeft!’ ontwikkeld. In de brochure staan ervaringen en successen van het verdiepingstraject van belevingsgericht werken, waar de Waalboog 2 jaar geleden mee begon.

De brochure is een bundeling van verhalen, tips & tools, gedichten en interviews met verschillende mensen uit de organisatie. De Waalboog en Vilans hopen met deze brochure de lezer te inspireren om met belevingsgericht werken aan de slag te gaan en te blijven.

Wat is belevingsgericht werken?

Bij belevingsgericht werken staan 4 vragen centraal:

  1. Wat heb ik vandaag betekend voor de cliënt?
  2. Hoe heeft de cliënt zelf keuzes kunnen maken?
  3. Hoe doe ik het samen met cliënt, mantelzorger en familie?
  4. Hoe heb ik vandaag vrijheid geregeld?

Download: Belevingsgericht werken leeft! (pdf)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.