Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zelfredzaamheid

Materialen

Lees hier diverse materialen die je kunt gebruiken in de ouderenzorg.

Ga direct naar:

Handreiking Zelfredzaamheid
Handreiking Informele netwerken versterken
Werkwijzer voor sociale netwerken
Overzicht methoden sociale netwerken
Het Ecogram: sociale netwerk betrekken
Zelfredzaamheid-methodieken in de wijk
Ethische dilemma's in de zorg
Video's bij Samen Beter Thuis
Zo zelfredzaam

Handreiking Zelfredzaamheid

De ‘Handreiking Zelfredzaamheid’ van Vilans bevat praktische handvatten en instrumenten, waaronder een zelfredzaamheidsmeter en tips voor motiverende gespreksvoering. Daarnaast biedt de handreiking ook verdieping: vanuit welke beroepsopvatting en normen en waarden werk jij? En hoe krijg je je team mee? De handreiking is ontwikkeld door de leerwerkplaats Zelfredzaamheid van Vilans, CarintReggeland en ZorgAccent.
Handreiking Zelfredzaamheid (pdf)

Enkele contactgegevens en linkjes in deze handreiking zijn niet actueel. Wil jij graag meer weten over deze handreiking? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Terug naar boven

Handreiking Informele netwerken versterken

De handreiking ‘Informele netwerken versterken’ laat thuiszorgmedewerkers zien hoe ze aan de hand van een 5 stappenmethode cliënten kunnen helpen om hun eigen netwerk te versterken. De 5 stappen bevatten concrete tips voor verzorgenden en verpleegkundigen, die tot stand zijn gekomen op basis van ervaringen van thuiszorgmedewerkers.

Terug naar boven

Werkwijzer voor sociale netwerken

Deze werkwijzer bestaat uit 9 handige kaarten waarmee je direct een snelle start maakt in het werken aan sociale netwerken. Aanvankelijk ontwikkeld voor mensen met een beperking, maar ook heel goed te gebruiken in de ouderenzorg.
Werkwijzer Sociale Netwerken (pdf, Vilans)

Terug naar boven

Overzicht methoden sociale netwerken

Er zijn verschillende beproefde methodieken. Twee partners van Zorg voor Beter, ActiZ en Vilans, verzamelden samen met Movisie de 44 meest bekende methoden Aan de slag met sociale netwerken (pdf)

Terug naar boven

Het Ecogram: sociale netwerk betrekken

Het ecogram is een hulpmiddel om de belangrijkste contacten van een cliënt in kaart te brengen: familie en anderen waarmee een cliënt een belangrijke persoonlijke band heeft, zoals vrienden, oude kennissen en collega’s, huishoudelijke hulp. Een ecogram laat in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het netwerk van de cliënt zien. Zo kun je mensen bewust maken van hun eigen netwerk en hulpbronnen. Soms is dat meer dan mensen denken of zijn er oude contacten die weer kunnen worden aangehaald.

Downloads

Lees meer over het betrekken van de familie bij de zorg bij thema

Terug naar boven

Zelfredzaamheid-methodieken in de wijk

Een literatuurstudie naar methodieken die zelfredzaamheid stimuleren bij ouderen en chronisch zieken. Overzicht van 20 methodieken voor zelfredzaamheid die gemeenten, in samenwerking met welzijns- en zorgorganisaties, hanteren om zelfredzaamheid te bevorderen. Rapport Zelfredzaamheid in de wijk (pdf) van Vilans.

Terug naar boven

Ethische dilemma's in de zorg

Aan de hand van 5 prikkelende casussen heeft de Hogeschool Rotterdam een handreiking voor verpleegkundigen gemaakt om dilemma’s in de zorg te bespreken met je collega’s. Het gaat over een dilemma als autonomie van de patiënt versus de gezondheidsdoelen: mag een nierpatiënt wel gaan stappen? Of over: autonomie van de patiënt versus activeren van de patiënt. 'Moet ik als verpleegkundige beslissingen nemen voor patiënt als ik vind dat de patiënt dit eigenlijk zelf zou moeten doen?’ De dilemma’s zijn bewust scherp gesteld om de discussie op gang te brengen. De handleiding geschreven door Jolanda Dwarswaard en Hester van de Bovenkamp, kan gebruikt worden binnen teams, maar is ook geschikt voor onderwijsdoeleinden.

Download de handreiking 'Ethische dilemma's bij zelfmanagement' (pdf) via de website van Hogeschool Rotterdam.

Terug naar boven

Video's bij Samen Beter Thuis

De website samenbeterthuis.nl biedt tips en adviezen voor zelf- en mantelzorg thuis. Ze beantwoorden vele praktische zorgvragen, vaak verduidelijkt met een filmpje. Bijvoorbeeld: Hoe kun je de stoep op en af met een rollator? Waar bestel ik een rolstoel en waar moet ik dan op letten? Hoe kun je steunkousen aantrekken? Bekijk als voorbeeld het filmpje (ca 2,5 minuut) over zelfstandig naar het toilet gaan:

https://youtu.be/eTZhSBvyPhY

Terug naar boven

Zo zelfredzaam

In deze handreiking biedt Vilans een overzicht van instrumenten voor het meten van zelfredzaamheid van cliënten of burgers. 

Download de handreiking Zo Zelfredzaam

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.