Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verzorgend wassen

Productinformatie verzorgend wassen

Er zijn meerdere fabrikanten die washandjes of -doekjes leveren voor verzorgend wassen. De washandjes en -doekjes worden voor gebruik opgewarmd in een magnetron.

Washandjes en wasdoekjes

Een washandje of -doekje dat gedrenkt is in een PH-neutrale huid reinigende en huidverzorgende vloeistof. De wassen-zonder-water techniek werkt met deze speciale wasdoekjes. Bij de wasbeurt is een waskom, water of handdoek niet nodig. Na afloop is er geen wasgoed of afvalwater. De wasdoekjes worden na afloop weggegooid. Afspoelen is overbodig en ook handdoeken zijn niet nodig, omdat de huid snel droogt. Ergonomisch gezien hebben washandjes de voorkeur boven wasdoekjes. Het washandje maakt een meer ontspannen en snellere werkwijze mogelijk doordat het vanzelf de hand volgt en ook op moeilijke plekken een soepele handeling mogelijk maakt.

Er zijn ook biologisch afbreekbare washandjes en -doekjes in de handel. Deze doekjes kunt u op dezelfde manier gebruiken. Na gebruik kunt u deze doekjes door het toilet spoelen; raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing. De washandjes en -doekjes zijn meestal verpakt in pakjes van 5 à 8 stuks.

Voorverwarmen van washandjes en doekjes

Magnetron

Het geopende pakje met washandjes en -doekjes kunt u verwarmen in een magnetron. Bij 750/800 watt, gedurende 45 seconden.

Bij thuisgebruik kan de magnetron gebruikt worden die ook in gebruik is voor het opwarmen van maaltijden. In ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen wordt er voor het opwarmen van washandjes en -doekjes een aparte magnetron gebruikt.

Warmhoudcassettes

In een warmhoudcassettes kunt u meerdere verwarmde washandjes of -doekjes meenemen. Dat bespaart heen en weer lopen naar de magnetron.

Bron

  • LOCOmotion, 2005

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Hanneke 26/1/2022

Die richtlijnen voor wel of niet een aparte magnetron zijn inderdaad versoepeld. Dus in principe hoeft dat niet meer: toch wordt het wel aanbevolen omdat het nou eenmaal aparte processen zijn die kwetsbaar zijn voor kruis-infecties. Daarom gebruikt een aantal organisaties nog steeds een aparte magnetron op een aparte plek (bijv. bij de voorraad washandjes) of ze verwarmen ze op een andere manier (zoals onder het hoofdkussen van de cliënt). Opnieuw geldt hier dat je dit het beste in overleg met je leverancier kunt beslissen. De producten verschillen immers ook in de mate waarin er al dan niet desinfecterende stoffen zijn opgenomen.


Wendy Laurens 26/1/2022

Ik ben heel erg benieuwd naar het antwoord op de vraag van M.Been. Heeft u hier al reactie op gehad?


Hanneke 29/1/2020

Het beste is om dat na te vragen bij de leverancier; die is precies op de hoogte van de ingrediënten en weet of dit wel of niet mag. Als algemene richtlijn geldt dat een pakje op de dag dat het geopend is, gebruikt kan worden. Daarna niet meer. Maar in sommige situaties is het beter om dat niet te doen: bijv. bij infectierisico's of op een IC. Maar nogmaals: de enige die daarover echt uitsluitsel kan geven is de leverancier zelf.


Jasper Nijboer 29/1/2020

Wat is de houdbaarheid van een geopende verpakking washandjes? Is het vanuit hygiënisch oogpunt toegestaan om ze meerder malen (op een later moment) te verwarmen in geval men niet de gehele inhoud van een verpakking in één keer heeft verbruikt.


M.Deen 12/2/2019

Waarom wordt hier gesproken over het gebruik van een aparte magnetron in verpleeg- en verzorgingshuizen voor het opwarmen van washandjes? Vanuit de HACCP wordt niet meer de strikte eis gesteld dat magnetrons voor voeding niet voor andere zaken gebruikt mogen worden. In de hygiënecode voor voeding in zorginstellingen is deze richtlijn daarom niet langer opgenomen. Is dit nu wel of geen vereiste? Op deze manier schept deze productinformatie voor verwarring over het wel of niet noodzakelijk inzetten van aparte magnetrons.


M.overmeen 4/11/2018

Ik wil een presentatie geven over wassen ,Ik werk in de thuiszorg en misschien is het leuk om info over het verzorgend wassen te promoten en misschien hebben jullie nog proefpakketten .