Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verzorgend wassen

Voordelen voor cliënt én medewerker

Verzorgend wassen heeft voordelen voor cliënt én medewerker:

Meer kwaliteit in minder tijd

In relatie tot de kwaliteit van de zorg heeft verzorgend wassen vooral een gunstig effect op de fysieke belasting van de cliënt. Het heeft een goede invloed op de huid van de cliënt. De cliënt ervaart het verzorgend wassen als minder pijnlijk en minder inspannend. Over het algemeen ook als comfortabel, ontspannend en verfrissend. Het bevordert de zelfredzaamheid van de cliënt. Kruisinfecties treden minder vaak op. Het wassen van cliënten vergt minder tijd. Dat maakt tijd vrij voor extra zorg en aandacht.

Betere kwaliteit van arbeid

Er is ook een positief effect op de kwaliteit van arbeid. Verzorgend wassen vermindert de fysieke belasting van de zorgverlener. Het heeft een positief effect op de huidkwaliteit van de handen van zorgverleners door minder aanraking met zeep en water. Verzorgend wassen geeft minder kans op kruisinfecties en levert tijdsbesparing op waardoor meer tijd ontstaat voor persoonlijke aandacht voor cliënten.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Janet Krol 15/6/2022

Vig 3. Mijn moeder werd in haar laatste weken wel verzorgd gewassen maar dat vond ze niet echt fijn. Ze genoot toen een verzorgende haar daarna een keer met water en zeep waste. In mijn eigen werk heb ik dat ook wel meegemaakt.


suzanne 29/5/2020

Inderdaad! Beiden hebben er <a href="https://www.youtube.com/watch?v=p_AGftMbauk">voordelen</a> aan.