Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verzorgend wassen

Verzorgend wassen: welke cliënten?

Iedere cliënt kan in aanmerking komen voor verzorgend wassen. Toch is het mogelijk om een onderverdeling te maken in groepen die er meer of minder voor in aanmerking komen. Voorop staat dat de cliënt zelf kan kiezen.

Vooral (deels of volledig) rolstoel gebonden of bedlegerige cliënten zijn voor hun dagelijkse wasbeurt afhankelijk van zorg door derden. Voor hen komen de voordelen van verzorgend wassen vooral tot uiting.

In de langdurende zorg zullen cliënten die matig tot volledige hulp nodig hebben  en  gemiddeld zes dagen van de week, voordeel ondervinden van verzorgend wassen. Onderzoek laat zien dat er in verpleeg- en verzorgingshuizen, gemiddeld genomen voor deze groepen, een à twee keer per week wordt gedoucht of gebaad (in de gehandicaptenzorg gebeurt douchen en baden waarschijnlijk wat vaker). Per dag gaat het bij deze groepen meestal om minimaal een keer een volledige wasbeurt (al dan niet op bed) en soms een tweede, meer beperkte wasbeurt, bijvoorbeeld van het onderlichaam bij incontinentie.

Maar ook is gebleken dat cliënten, die gedeeltelijk assistentie nodig hebben vaak ook kiezen voor verzorgend wassen. De cliënt kan dan bijvoorbeeld wel zelf het bovenlichaam of gezicht wassen, maar krijgt hulp bij de voor hem of haar moeilijk bereikbare delen. Cliënten kunnen zich met wasdoekjes langer zelfstandig wassen. Dit wordt in wisselende mate als plezierig ervaren.

Bron

Verzorgend wassen in de praktijk. Effecten van ervaringen met een innovatieve was methode. LOCOmotion, mei 2006.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.