Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verzorgend wassen

Verzorgend wassen is arbeidsbesparend

Verzorgend wassen scheelt veel tijd en belast verzorgenden minder. Bovendien ervaren cliënten het als aangenamer. Dat geldt zeker voor zware zorgbehoevende cliënten. De niet irriterende, verzorgende lotion uit de wasdoekjes vervliegt. Afdrogen is daardoor niet nodig. Cliënten liggen minder lang bloot, voelen zich fris en zijn minder uitgeput door de wasbeurt. Toch blijkt dat deze methode van wassen pas door een 100-tal instellingen is ingevoerd. De resultaten zijn vrij consistent:

  •  Een kleinere of grotere arbeidsbesparing.
  •  Een betere huidkwaliteit.
  •  Een grotere tevredenheid bij zowel cliënten als zorgverleners.

De belemmering zit voor een deel in de extra kosten voor de cliënt (thuiszorg en verzorgingskosten). Het belangrijkst is de weerstand bij zorgverleners.

Ervaringen met Verzorgend wassen

  • Het Tijdschrift voor Verzorgenden maakt in het februari-nummer van 2013 een rondgang langs mensen die onderzoek hebben gedaan naar 'verzorgend wassen' en langs verzorgenden die het in de praktijk toepassen. Is verzorgend wassen echt zo mooi als het klinkt? Lees hier het hele artikel: Tijdschrift voor Verzorgenden over 'verzorgend wassen' (pdf)
  • Download het artikel Verzorgend Wassen: kans of noodgreep (pdf) van J.J. Knibbe, N.E. Knibbe, H.Boers in het vakblad van de N.V.F.G. (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie), juni 2009.
  • In een artikel presenteert Vivium de resultaten van een pilot Verzorgend Wassen. Er is creativiteit nodig om van de voordelen van verzorgend wassen te kunnen profiteren. Download het artikel Het benutten van de baten van innovaties (pdf) van LOCOmotion, 2006.

Cartoon verzorgend wassen

Bron

  • RVZ Rapport Ruimte voor arbeidsbesparende innovaties in de zorg (2010)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.