Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Valpreventie

Voorlichting valpreventie

Voorlichting is een belangrijk onderdeel in het voorkomen van valincidenten.

Voorlichtingsmaterialen

Diverse organisaties ontwikkelden voorlichtingsmaterialen om ouderen voor te lichten over de risico's van vallen en wat ze daaraan zelf kunnen doen.

VeiligheidNL

VeiligheidNL ontwikkelt voorlichtingsmaterialen over valpreventie waarmee voorlichting kan worden gegeven over het voorkomen van ongevallen bij ouderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen, het trainen van spierkracht en evenwicht, de kans op een val verkleint. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen om vanuit uw organisatie aandacht te besteden aan het voorkomen van (val)incidenten zowel in de dagelijkse activiteiten als in het beleid. Op de website van VeiligheidNL staan checklijsten, handboeken, nieuwsbrieven, promotiematerialen, trainingen en voorlichtingsmateriaal. Kijk bij Valpreventie op de website van VeiligheidNL

Valpreventiespel Dobbel Fit

Het valpreventiespel DobbelFit is een spel voor 65-plussers om fit en vitaal te blijven. Dit spel kun je gebruiken om ouderen op een leuke manier bewust te maken dat zij zelf ook veel kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. Tijdens het spel wordt er actief gewerkt aan balans en spierkracht! DobbelFit is voor 20 euro aan te schaffen via VeiligheidNL. 

Materialen: vallen en medicatiegebruik

Op de website van IVM staan materialen over vallen en medicatiegebruik. Een module gericht op het signaleren van valrisico en medicatie, een presentatie en materialen voor een multidisciplinair overleg over vallen, medicatiegebruik en valpreventie. De doelgroep: artsen en apothekers, maar ook relevant voor zorgmedewerkers.

Infographic Hoe maak je een huis veilig voor ouderen

Infographic veiligheid in huis ouderenAanpassingen en hulpmiddelen kunnen een huis veiliger maken. Deze infographic geeft je per kamer in het huis tips en adviezen. Handig om zelf te gebruiken bij het adviseren of om te delen met cliënten. De adviezen zijn praktisch en gemakkelijk toepasbaar. Zet spullen die je vaak gebruikt bijvoorbeeld op de laagste plank in het keukenkastje, zorg dat je kunt gaan zitten als je moet wachten tijdens het koken en koop keukenattributen in contrasterende kleuren als je slecht kunt zien. In de infographic vind je naast tips voor de keuken, ook adviezen voor de woonkamer, hal, slaapkamer en badkamer.

De infographic is gemaakt door ergotherapeut Jochen Bilderbeek en is vertaald uit het Engels. Bilderdeek is mede-eigenaar van Ergotherapiepraktijk Emergo

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.