Ga direct naar:
- Loopt je cliënt slechter dan anders?
- Draagt je cliënt slechtzittende schoenen?
- Ziet de cliënt slecht? Lees meer over goed zien en vallen bij VeiligheidNL
- Is je cliënt bang om te vallen?
- Liggen er in de woonruimte van de cliënt losse snoeren of kleedjes?
- Zijn er in de woonruimte wankele meubels en slechte verlichting?
Terug naar boven 
De Valrisicotest doe je bij alle cliënten van 65 jaar en ouder. Je stelt de cliënt twee vragen:
- Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen?
- Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden?
Als het antwoord in beide gevallen 'ja' is, doe je een Valanalyse. Voorheen zat er in de Valrisicotest ook een vraag over de angst om te vallen. Deze is eruit gehaald omdat dat niet genoeg zegt over het verhoogde valrisico. Het is nog wel een van de risicofactoren in de Valanalyse.
Terug naar boven 
Wanneer een cliënt eenmaal gevallen is, loopt hij een groter risico om opnieuw te vallen. De valrisicotest geeft aan of het afnemen van de Valanalyse noodzakelijk is. Hiermee ga je na welke factoren het verhoogde risico veroorzaken. In 2020 is de Valanalyse vernieuwd op basis van de nieuwste inzichten uit wetenschap en praktijk. De valanalyse sluit aan bij de richtlijn 'Preventie van valincidenten bij ouderen' (2017). De Valanalyse is bedoeld voor eerstelijnszorgverleners, zoals praktijkondersteuners, huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en andere (para)medici.
Download de vernieuwde Valanalyse, met handig digitaal invulbaar scortefomulier op de site van VeiligheidNL.
Terug naar boven 
De risico-inventarisatie wordt gedaan bij elke nieuwe cliënt van 75 jaar of ouder. De risico-inventarisatie wordt door de zorgverlener ingevuld tijdens het eerste bezoek aan de cliënt. Tijdens het teamoverleg, twee weken na de start van de zorg, wordt op basis van de ingevulde risico-inventarisatie bepaald of en welke actie genomen moet worden.
Download het eenvoudige Intakeformulier valrisico (pdf) of een uitgebreidere valrisico-inventarisatielijst van Gemiva-SVG Groep.
Terug naar boven 
Als een cliënt is gevallen kan een anamnese worden afgenomen (anamnese is wat de cliënt over het valincident vertelt aan de zorgverlener). Hiermee krijg je een goed beeld van wat de risico's zijn, als uitgangspunt voor adviezen ter voorkoming. Deze wordt ingevuld door de zorgverlener na een valincident. Download het formulier Valanamnese (pdf)
Terug naar boven 
Ook kan de zorgverlener de cliënt - na een val - vragen om een agenda in te vullen na elk valincident. Download de Valagenda (pdf)
Terug naar boven 
De MeanderGroep maakte een korte praktische video over het herkennen en voorkomen van vallen.
https://youtu.be/dOZlwlARcIA
Terug naar boven 