Richtlijn preventie van valincidenten bij ouderen
De Richtlijn preventie van valincidenten is in november 2017 vernieuwd. De vorige richtlijn uit 2014 is aangepast aan de hand van de meest recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. De richtlijn is bedoeld voor alle zorgmedewerkers die werken met cliënten die een hoger risico hebben om te vallen. In deze richtlijn worden aanbevelingen gedaan voor het inschatten van het risico op een val, het beoordelen van het risico om te vallen en het doen van interventies. Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Er zijn aanbevelingen voor:
- Thuiswonenden
- Verpleeg- en verzorgingshuizen
- Ziekenhuizen
In de vernieuwde richtlijn zijn er aanpassingen gedaan op de valrisicoschatting. Ook zijn er factoren toegevoegd bij de valrisicobeoordeling zoals ondervoeding en zijn de aanbevelingen voor interventies vernieuwd.
Een richtlijn met aanbevelingen ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering van allen die betrokken zijn bij de diagnostiek en behandeling van patiënten met osteoporose.
De richtlijn is aanbevolen bij preventie van valincidenten in het algemeen.
In hoofdstuk 2 staan richtlijnen beschreven van Inventarisatie van het fractuurrisico bij patiënten ouder dan 60 jaar zonder recent doorgemaakte fractuur. Welke patiënten lopen risico op botfracturen.
Aanbevelingen die worden gegeven zijn:
- In het kader van de richtlijn wordt aanbevolen dat ieder met verhoogd fractuurrisico stopt met roken.
- Bij patiënten met osteoporose is het advies om alcoholinname te verminderen of te staken, met name bij gebruik van meer dan 3 alcoholinnamen per dag.
- In hoofdstuk 3 Integratie van valrisico in de diagnostiek en behandeling van patiënten met een verhoogd fractuurrisico.
- Valrisico’s worden beschreven.
- Effectiviteit valinterventies bij verhoogde valincidentie.
Download de Richtlijn Osteoporose en fractuurpreventie (2011)