Vallen kan gebeuren bij het staan, lopen of gaan liggen. De meeste oplossingen en hulpmiddelen zijn bedoeld om preventief te worden ingezet, zoals zelfremmende rolstoelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en alarmeringssystemen. Al snel krijg je bij de inzet van hulpmiddelen voor valpreventie te maken met vrijheidsbeperking, zoals bij bewegingsdetectie, camerabewaking en veiligheidsgordels. Zie het Thema vrijheidsbeperking voor tips om hier verantwoord mee om te gaan.
Voorbeelden hulpmiddelen:
- Steunen, beugels en leuningen.
- Antisliptegels en -vloeren.
- Antislipmaterialen en -schoeisel, bijvoorbeeld ondermat voor een kleed.
- Beschermingsmiddelen, zoals valhelmen en elleboogbeschermers.
- Vloermatten of valmatten, bijvoorbeeld bij het bed.
- Vervanging of aanpassing van verhogingen bij doorgangen, zoals drempelplaten, verwijderen van drempels.
- Vervanging of aanpassing van trappen, bijvoorbeeld door een lift of een tweede leuning.
- Inzet van loophulpmiddelen, zoals een rollator of looprek.
- Broeken, heupbescherming. Een onderbroek met extra huidbescherming op de heupen.
Voor een uitgebreid overzicht van hulpmiddelen voor valpreventie en andere oplossingen, zie de Hulpmiddelenwijzer van Vilans. Hier vind je onder andere een keuzehulp voor hulpmiddelen voor valpreventie.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt nog steeds meldingen van ongelukken met tilliften. Als een zorgverlener niet (goed) geschoold is, is deze niet goed op de hoogte van de risico’s van de tillift en de wijze waarop de tillift gebruikt moet worden. Als een cliënt ondanks alle preventieve maatregelen toch valt kun je proberen de val te begeleiden, waardoor er een zachte landing ontstaat.
Meer informatie
- Hulpmiddelen, (transfer)technieken en instructiefilmpjes op het gebied van veiligheid en valpreventie. Kijk op www.goedgebruik.nl/filmpjes voor instructiefilmpjes over verschillende technieken (onder groep 4.2 Valbegeleiding).
- Informatie over vallen uit een tillift. Lees de informatie bij de tips op de website van Gezond & Zeker