Bewegen en in beweging blijven helpt bij het voorkomen van vallen bij ouderen. Er zijn verschillende trainingen en voorlichtingsmaterialen om het bewegen bij ouderen te stimuleren:
Vind je het lastig om te bepalen welk oefenprogramma het meest geschikt is? Download dan de
keuzehulp van VeiligheidNL.
Uit onderzoek door de VU naar het effect van de In Balans-training blijkt dat ouderen die bewegen een veel kleiner risico hebben op vallen, dan ouderen die niet of nauwelijks bewegen. In Balans is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen. Het is een groepsinterventie bestaande uit:
- voorlichtingsbijeenkomsten om de bewustwording van valrisicofactoren te vergroten
- een beweegprogramma gebaseerd op Tai Chi om balans, mobiliteit, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren
Lees meer over In Balans op de website van VeiligheidNL.
Terug naar boven 
Het doel van het
Otago oefenprogramma is het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Door middel van verbetering van spierkracht en evenwicht. De doelgroep is zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico die al wat kwetsbaarder zijn. Het programma bestaat uit een serie, in moeilijkheidsgraad toenemende beenspierversterkende en evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het oefenprogramma kan zowel als thuisoefenprogramma als groepsprogramma worden aangeboden.
Terug naar boven 
Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een erkend multidisciplinair en integraal preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. TOM ondersteunt ouderen bij het vergroten van hun mobiliteit en zelfredzaamheid om zo de kans op een val te verkleinen. Het programma is gebaseerd op drie pijlers:
- Bewegen: deelnemers volgen een valpreventieve beweegtraining met aandacht voor valrisicofactoren
- Voeding: deelnemers krijgen voedingsvoorlichting tijdens gezamenlijke lunches en persoonlijk voedingsadvies van een diëtist op basis van een voedingsdagboek
- Sociale contacten: TOM wordt in groepsverband uitgevoerd en onder begeleiding van een TOM-maatje
Terug naar boven
Het primaire doel van het Vallen Verleden Tijdprogramma is het verminderen van het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst. Zij moeten 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Daarnaast is er een aangepaste versie van het programma speciaal voor mensen met osteoporose. Andere doelen zijn het bewust worden van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en verbeteren van activiteitenniveau, mobiliteit en balans. 'Vallen verleden tijd' is door de Erkenningscommissie Langdurende Zorg op 10 november 2011 erkend als effectieve interventie.
Terug naar boven 
De cursus Zicht op Evenwicht helpt ouderen om valangst te verminderen. Ouderen die bang zijn om te vallen bewegen minder, waardoor hun spierkracht en balans afnemen en het risico op een val juist toeneemt. Het doorbreken van deze negatieve spiraal vormt een belangrijk onderdeel van de cursus. Cursisten krijgen vertrouwen in hun eigen mogelijkheden en gaan meer bewegen, waardoor ze een betere spierkracht en balans ontwikkelen. De kans op vallen neemt dan af. 'Zicht op evenwicht' is door de Erkenningscommissie Langdurende Zorg op 21 september 2010 erkend als effectieve interventie.
De groepscursus is bedoeld voor zelfstandig wonende mensen van 70 jaar en ouder die bezorgd zijn om te vallen en daardoor activiteiten vermijden. Om te kunnen deelnemen aan de cursus dient men zelfstandig te kunnen lopen (eventueel met behulp van een loophulpmiddel). De cursus is niet geschikt voor mensen met ernstige cognitieve beperkingen (zoals dementie).
Terug naar boven 
Meer informatie