Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Contactpersoon

Soort

Rapport

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

ActiZ en Vilans

Downloads

Zelfredzaamheid: hoe pakt u het aan?

Gepubliceerd op: 01-04-2014

Met de huidige koers van de overheid van langer thuis wonen van cliënten, wordt het voor zorgorganisaties nog urgenter om de zelfredzaamheid van cliënten te stimuleren. Begin 2014 heeft Vilansin opdracht van ActiZbij acht zorgorganisaties in kaart gebracht hoe zij in de praktijk aan zelfredzaamheid van cliënten werken. De verhalen zijn gebundeld in het rapport 'Zelfredzaamheid: hoe pakt u het aan?'

Interviews

De acht inspirerende voorbeelden die in dit rapport beschreven worden, zijn divers, zowel grote als kleinere organisaties, en zowel intramuraal als extramuraal: Beweging 3.0, Stichting Brentano, Buurtzorg Nederland, ActiVite, Carintreggeland, MeanderGroep Zuid-Limburg, Icare en Omring. Binnen deze organisaties zijn drie verschillende groepen geïnterviewd: de cliënt en zijn/haar naasten, zorgmedewerkers en managers en teamleiders.

Cultuuromslag

Uit de praktijk komt naar voren dat werken aan zelfredzaamheid een cultuuromslag voor zowel cliënten als professionals betekent. Het vraagt ook om een andere werkwijze van organisaties. Dilemma’s die naar voren komen zijn bijvoorbeeld de cliënt die nog denkt vanuit 'recht op zorg' en de zorgmedewerker die vreest voor zijn baan. Dit rapport brengt de succesfactoren en belemmeringen van deze nieuwe ontwikkeling goed in beeld. Via bladwijzers kunt u rechtstreeks naar de voor u interessante informatie en praktijkvoorbeelden in deze publicatie.

Download het rapport 'Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan?' onderaan de pagina bij 'Downloads'.

Downloads