Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Sociale netwerken van cliënten - Werkwijzer

Gepubliceerd op: 01-01-2015

Relaties en een sociaal netwerk zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Het is daarom belangrijk dat u zich als professional bezighoudt met sociale netwerken van uw cliënten. Naast informele zorg en steun biedt een netwerk ook het plezier van samen dingen doen, emotionele steun en leidt het tot meer welbevinden, zelfredzaamheid en eigenwaarde.

We weten dat de sociale netwerken van mensen met beperkingen en ouderen vaak klein zijn. We zien dat vooral familie en professionele begeleiders daar deel van uitmaken. Contacten met andere vrienden, kennissen en buren zijn vaak beperkt. Juist deze contacten kunnen het leven leuker, interessanter en kleurrijker maken.

Redenen genoeg om te werken aan sociale netwerken. Het netwerk kan uiteraard een zorg en ondersteuningsfunctie vervullen, maar dat hoeft niet. Begin bij het doel van ondersteuning: kwetsbare mensen helpen hun leven zoveel mogelijk zelf vorm te geven.

Sociale netwerken van cliënten beproefde methodieken

Er zijn verschillende beproefde methodieken om sociale netwerken van cliënten op te bouwen, uit te breiden en actief te houden. Deze wegwijzer is een handig overzicht van wat er is. Met 9 handige kaarten kunt u direct aan de slag om het sociale netwerk vorm te geven.

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Contactpersoon

Soort

Werkboek

Taal

Nederlands