Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Tijd voor zorg

Creatieve werkvormen

Er zijn verschillende creatieve werkvormen die je helpen om goed om te gaan met tijd in de zorg.

Zen met Zuster Inge: in 8 weken mindful

Met minder stress aan het werk en meer aanwezig zijn in het moment. Hoe fijn zou dat zijn? Zuster Inge Schonewille is helpende én mindfulness coach. Ze helpt je op weg met de videocursus ‘In 8 weken mindful’. Elke week komt er een nieuwe les online en krijg je een kleine opdracht om die week mee aan de slag te gaan. Je kan op elk moment instappen en het in je eigen tempo doen.

Ga aan de slag met de videocursus op Waardigheid en trots op locatie

Bekijk het introductiefilmpje

youtube.com/watch?v=kKK2sugLDto

Tijdspel

Met het Tijdspel kun je in kaart brengen hoe het staat met vaardigheden om goed om te gaan met tijd in de zorg. Het spel helpt om met elkaar meer bewust te worden van deze vaardigheden en met elkaar hierover in gesprek te gaan. Het kaartspel kun je op twee manieren gebruiken: individueel of in een groep. Het Tijdspel kun je downloaden en afdrukken, liefst op iets dikker papier. Als je dit pakket doorsnijdt of in tweeën knipt, dan heb je een set van 30 kaarten.

Handleiding: Vaardig omgaan met tijd in de zorg

Handleiding voor verzorgenden en verpleegkundigen die werkzaam zijn in de langdurige zorg. In de praktijk zullen vooral opleiders in zorg- en onderwijsveld, leidinggevenden, coaches en management er uit putten om de beroepsgroep te ondersteunen in leertrajecten, opleidingen, teambijeenkomsten en andere ontwikkelsituaties. In deze handleiding staan tools, werkvormen en oefeningen om in groepen te gebuiken. Reflectievragen bevatten open vragen die geschikt zijn voor individuele leer- of ontwikkeltrajecten ofwel in gesprek met teams/groepen medewerkers.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Welke vaardigheden zijn er nodig in de zorg?
  • Hoe gaan zorgmedewerkers om met hun tijd?
  • Afstemmen op de tijd van de cliënt, hoe doe je dat?
  • Samenwerken en communicatie over tijd.
  • Efficiënte werkorganisatie.
  • Hoe kun je tijd besparen in de langdurige zorg?

De handleiding is ontwikkeld door Gabriëlle Verbeek, expert van het thema Tijd in de zorg op Zorgvoorbeter.nl, in samenwerking met V&VN en ROC Midden Nederland met steun van Fonds Nuts Ohra.
Download: Handleiding Vaardig omgaan met tijd in de zorg (pdf)

Praktisch werkboek: Tijdwijzer zorg

Hoe kun je beter omgaan met tijd en tijdsdruk? In de Tijdwijzer Zorg, een praktisch werkboek voor zorgteams, vind je praktische informatie over het (beter) omgaan met tijd in de zorg. Deze is bedoeld voor medewerkers die dagelijks intensieve zorg geven aan ouderen en mensen met beperkingen. Vaak werken zij in teams. Daarom hebben we de opbouw zó gemaakt dat leidinggevenden of coaches van een team de werkvormen kunnen toepassen in een groepsbijeenkomst of werkoverleg. Hierbij is gebruik gemaakt van de ervaringen in een leertraject om zorgmedewerkers minder last te laten hebben van tijdsdruk (met steun van een subsidie van de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek).
De Tijdwijzer zorg is (gratis) digitaal te downloaden vanaf de website van Artemea.

https://vimeo.com/43383097

https://vimeo.com/124031617

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

karin vanden haak 1/2/2023

leerplan ondesteunings voor zorgberoeps