Naar hoofdinhoud Naar footer

Verzorgend wassen: welke cliënten?

Laatst bijgewerkt op: 13-03-2014 

Iedere cliënt kan in aanmerking komen voor verzorgend wassen. Toch is het mogelijk om een onderverdeling te maken in groepen die er meer of minder voor in aanmerking komen. Voorop staat dat de cliënt zelf kan kiezen.

Rolstoel gebonden of bedlegerige cliënten

Vooral (deels of volledig) rolstoel gebonden of bedlegerige cliënten zijn voor hun dagelijkse wasbeurt afhankelijk van zorg door derden. Voor hen komen de voordelen van verzorgend wassen vooral tot uiting.

Cliënten in de langdurende zorg

In de langdurende zorg zullen cliënten die matig tot volledige hulp nodig hebben  en  gemiddeld zes dagen van de week, voordeel ondervinden van verzorgend wassen. Onderzoek laat zien dat er in verpleeg- en verzorgingshuizen, gemiddeld genomen voor deze groepen, een à twee keer per week wordt gedoucht of gebaad (in de gehandicaptenzorg gebeurt douchen en baden waarschijnlijk wat vaker). Per dag gaat het bij deze groepen meestal om minimaal een keer een volledige wasbeurt (al dan niet op bed) en soms een tweede, meer beperkte wasbeurt, bijvoorbeeld van het onderlichaam bij incontinentie.

Cliënten met gedeeltelijke assistentie

Maar ook is gebleken dat cliënten, die gedeeltelijk assistentie nodig hebben vaak ook kiezen voor verzorgend wassen. De cliënt kan dan bijvoorbeeld wel zelf het bovenlichaam of gezicht wassen, maar krijgt hulp bij de voor hem of haar moeilijk bereikbare delen. Cliënten kunnen zich met wasdoekjes langer zelfstandig wassen. Dit wordt in wisselende mate als plezierig ervaren.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden