Naar hoofdinhoud Naar footer

Icoon mondzorgGingivitis en parodontitis

Een goede mondgezondheid is belangrijk voor de hele gezondheid. Een probleem dat veel voorkomt is een ontsteking van het tandvlees. Een andere naam daarvoor is gingivitis, de gevorderde vorm daarvan is parodontitis. Op deze pagina lees je meer over deze aandoeningen. Ook lees je waarom het belangrijk is om ze te voorkomen en te behandelen.

Wat is gingivitis?

Gingivitis is een tandvleesontsteking. Het wordt veroorzaakt door een stapel van bacteriën en plaque rondom de tanden en tandvleesrand. Mensen met gingivitis kunnen symptomen ervaren zoals rood, gezwollen en bloedend tandvlees. Ook kunnen ze last hebben van een slechte adem. Gelukkig is gingivitis omkeerbaar met goede mondhygiëne. Dagelijks tandenpoetsen, reinigen tussen de tanden en een regelmatig een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van gingivitis. 

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een vergevorderde vorm van tandvleesontsteking die, als die niet wordt behandeld, kan zorgen voor ernstige schade aan het tandvlees en het omliggende kaakbot. Het begint meestal met gingivitis. Dit kan zich ontwikkelen tot parodontitis als de ontsteking zich uitbreidt. Na verloop van tijd vormen zich verdiepte ruimtes (pockets) tussen het tandvlees en de tanden. Bacteriën kunnen hierin groeien en infecties veroorzaken. Dit kan leiden tot verlies van kaakbot, wat uiteindelijk ervoor kan zorgen dat tanden loskomen te staan en verloren gaan. Op tijd beginnen met een behandeling is heel belangrijk om verdere schade tegen te houden.

Hoe kun je gingivitis en parodontitis voorkomen en behandelen?

Het voorkomen van gingivitis en parodontitis begint met goede mondhygiëne. Bekijk hiervoor ook de tips en adviezen op de pagina Mondverzorging.

Voor de behandeling van parodontitis kan een tandarts en/of mondhygiënist een professionele gebitsreiniging uitvoeren. Hierbij wordt de plaque en tandsteen onder het tandvlees verwijderd. De worteloppervlakken worden glad gemaakt om te zorgen dat het tandvlees beter wordt. Het kan voorkomen dat de tandarts en/of mondhygiënist erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet helemaal kan reinigen. In sommige gevallen is een chirurgische behandeling nodig om deze gebieden goed te kunnen reinigen. 

Gingivitis en parodontitis zijn mondproblemen die aandacht verdienen. Het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen is belangrijk. Voor bewoners of cliënten is het daarom verstandig om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts en/of mondhygiënist. Door voor een goede mondhygiëne te zorgen, kunnen zij de mondgezondheid op peil houden. Dit zorgt ervoor dat er ook een betere algehele gezondheid is.

Bronnen

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden