Naar hoofdinhoud Naar footer

Icoon mondzorgJe mond is de spiegel van je gezondheid

Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.

Het is belangrijk om te weten dat aandoeningen in de mond ook problemen kunnen veroorzaken in de rest van het lichaam. Bacteriën uit de mond komen in de bloedbaan terecht en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. En neem bijvoorbeeld diabetes, volksziekte nummer één. Meer dan een miljoen Nederlanders lijdt eraan, soms zonder het te weten. Mensen lopen vaak rond met problemen in de mond zonder dat ze een link leggen naar diabetes. Diabetes vergroot de kans op allerlei klachten en ontstekingen in de mond. En die kunnen ook weer leiden tot verdere ontstekingen in het lichaam. Daarnaast kan een ontsteking in de mond ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet onder controle te krijgen is.

Wat kun je zelf doen als zorgverlener?

  • Zorg ervoor dat de cliënt regelmatig een mondzorgprofessional bezoekt.
  • Houd de mondzorgprofessional op de hoogte van de gezondheidstoestand van de cliënt.
  • Zorg ervoor dat er een actuele lijst van het medicijngebruik van de cliënt beschikbaar is voor de mondzorgprofessional.

Een mondzorgprofessional kan helpen om problemen te voorkomen. Bekijk voor meer informatie ook eens de onderstaande video. 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden