Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorkomen van incontinentie

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Een gezonde levensstijl en tijdige behandeling van hoge bloeddruk, hoog cholesterol en suikerziekte hebben onder meer effect op het voorkomen van incontinentie. Dat komt omdat incontinentie vaker voorkomt bij deze ouderdomsziekten.

Zelfstandigheid oudere bij toiletgang belangrijk

Er is een sterk verband tussen incontinentie en de zelfstandigheid van de oudere bij de gang naar het toilet. Hulpverleners kunnen helpen incontinentie te voorkomen door te helpen die zelfstandigheid van de cliënt te vergroten.

Een delier (tijdelijke verwardheidstoestand) veroorzaakt een verstoring van de zelfstandigheid. Daarom is het vroeg herkennen en behandelen van een delier van groot belang. Bij een kortdurende verstoring van de zelfstandigheid kunnen hulpverleners helpen om zo snel mogelijk een normale toiletgang te herstellen.

Als een oudere eenmaal hulp nodig heeft, kunnen mantelzorgers en hulpverleners helpen bij een zo tijdig mogelijke gang naar het toilet. Artsen kunnen helpen incontinentie te voorkomen door zich bewust te zijn van bijwerkingen van geneesmiddelen. Lees meer over praktische tips voor preventie van incontinentie

Praktijkvoorbeelden van preventie

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden