Naar hoofdinhoud Naar footer

Innovatie bij incontinentiezorg

Binnen de zorg is ruimte tot verbetering. Zo ook bij de toiletgang én incontinentiezorg. Welke rol kan technologie hierbij spelen? Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Slim incontinentiemateriaal

Een nieuwe innovatie is slim incontinentiemateriaal. In dit materiaal zitten sensoren die kunnen meten of het incontinentiemateriaal verzadigd is, of wanneer vocht in het materiaal komt. De sensor stuurt dit door naar een app. Zo weet een zorgmedewerker precies wanneer die het materiaal moet vervangen. Dit zorgt voor minder fysieke belasting voor zorgmedewerkers. En voor minder urinegeur op de afdeling. Maar bovenal geeft het de bewoner zelf veel rust en minder fysiek ongemak. 

Ook kan dit helpen om incontinentie in de toekomst juist te voorkomen. Zo kan je informatie uit dit slimme materiaal bijhouden in een mictiedagboek. Met deze informatie kan je een toiletgang beter timen en misschien wel een cliënt naar het toilet begeleiden.

Andere innovaties en ontwikkelingen

Naast slim incontinentiemateriaal zijn er ook veel andere ontwikkelingen. Vaak hebben deze ontwikkelingen te maken met het verduurzamen van de (incontinentie)zorg. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld wasbaar incontinentiemateriaal. Ook zijn er steeds meer initiatieven waarbij incontinentiemateriaal wordt opgehaald

Verder zijn er ontwikkelingen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Zo wordt er binnen verpleeg- verzorgingshuis gekeken naar het afvoeren van materiaal, zonder dat je hier de afdeling mee over moet en wordt een po niet meer in het toilet geleegd.

Tools over innoveren

Er zijn geen kennisproducten.

Tips over innoveren

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van innoveren

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden