Naar hoofdinhoud Naar footer

Meten van de cliënt

Normaal gesproken meet je de lichaamslengte met een lengtemeter aan de muur. In de dagelijkse praktijk is zo’n lengtemeter echter niet altijd aanwezig. Of de cliënt kan niet of niet voldoende rechtop staan. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van contracturen: een dwangstand, of niet-normale stand van lichaamsdelen of gewrichten. Kies dan voor een andere manier van meten.

  • Meetlint: Een meetlint gebruik je als er sprake is van contracturen. Meet de lichaamslengte van hiel tot kruin en volg de vormen van het lichaam.
  • Kniehoogte: Naarmate contracturen toenemen, wordt de uitkomst van een meting met een meetlint onbetrouwbaarder. Een alternatief is dan om de lichaamslengte te schatten door het meten van de kniehoogte. Wil je de lichaamslengte op basis van de kniehoogte inschatten, dan is de calculator kniehoogte op de website van het zakboek diëtetiek een handig hulpmiddel. Om de lengte te schatten voer je de leeftijd in en de kniehoogte. Meer weten over het bepalen van de kniehoogte? Bekijk dan de pdf Kniehoogtemeting, onderaan deze pagina bij Downloads. 
  • Ulnameting: Bij de ulnameting meet je de lengte van de ellepijp (ulna). Dit is de lengte van de elleboog tot en met het buitenste bot van de pols. Bij deze meting slaat de cliënt de onderarm kruislings over de borst, richting de andere schouder. Wil je de lichaamslengte op basis van de ulnalengte inschatten, dan is de calculator ulnameting op de website van het zakboek diëtetiek een handig hulpmiddel. Om de lengte te schatten voer je de leeftijd in en de ulnalengte.
  • Nagevraagde lengte: Het navragen van de lengte is niet altijd verstandig. Onderzoek toont aan dat aan dat ouderen hun lengte vaak overschatten, of juist onderschatten. Ook gebruiken mensen regelmatig de lengte zoals die in het paspoort staat. Deze lengte is vaak lange tijd geleden gemeten en klopt vaak niet meer. Ouderen zijn vaak centimeters korter dan ze op jongere leeftijd waren. Om de BMI van iemand te berekenen hoor je uit te gaan van de actuele lengte, ook omdat de actuele lengte is gebruikt in de onderzoeken die de basis zijn voor de BMI-afkapwaarden.

Downloads

Tips over meten

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden over meten

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden