Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Persoonsgerichte zorg

Hulpmiddelen en tools samen beslissen

Wil je samen beslissen (meer) toepassen in de zorg voor jouw cliënt? Wil je jouw team of organisatie hierin meenemen? Deze materialen helpen je op weg. Waarom samen beslissen? Lees wat het effect is van samen beslissen 

Hulpmiddelen voor zorgverleners

Hoe zorg je ervoor dat het proces van samen beslissen ook echt tot stand komt? Het stappenplan ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’ beschrijft een gespreksmodel in 6 stappen. Het model is ontwikkeld voor verschillende disciplines in de ouderenzorg: huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, ziekenhuisartsen en specialisten.

Toolbox samen beslissen voor afdelingen Geriatrie

De 'Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF' helpt afdelingen Geriatrie bij het invoeren van samen beslissen met ouderen met behulp van de vragenlijst TOPICS-SF. Deze vragenlijst geeft inzicht in verschillende levensdomeinen en de gezondheidssituatie van ouderen. De toolbox bevat een stappenplan, praktische hulpmiddelen, tips en voorbeelden.

De werkwijze is ontwikkeld in 5 ziekenhuizen, hun ervaringen vormen de basis voor de toolbox. Het invoeren van samen beslissen met TOPICS-SF in de ziekenhuizen en de ontwikkeling van de toolbox werden mogelijk gemaakt door subsidie van Zorginstituut Nederland. Hiervoor werkten Vilans, NVKG, de TOPICS-MDS werkgroep en seniorenorganisatie KBO-PCOB met elkaar samen.

Download de Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF (pdf, 2023) 

Hulpmiddelen voor cliënten

Voorbeeld samen beslissen in de thuiszorgDe cliënt en de mantelzorger kunnen het gesprek met de zorgverlener alvast voorbereiden door na te denken over vragen als: Wat willen we bespreken? Hoe ziet onze dag eruit? Welk cijfer geven wij ons leven? De patiëntenfolder 'Samen beslissen met kwetsbare ouderen' is gratis te gebruiken. Of oefen met de oefendokter.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.