Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mondzorg

Winnaar prijsvraag mondzorg bekend 25/03/2021

Vorige maand vroegen we bezoekers van Zorg voor Beter via een prijsvraag hoe zij mondzorg in hun organisatie onder de aandacht brengen. Er kwamen erg veel leuke ideeën binnen.

Het winnende antwoord is van verzorgende Nathalie Plat. Zij wint een uitgebreid mondzorgpakket. Zij stuurde deze reactie in:

Reactie Nathalie Plat

'Ik heb de mondgezondheidskaarten aangepast naar een persoonlijke kaart en deze geplastificeerd. Dit was van '(h)Oud de mond gezond' samen met het Ivoren Kruis. Ik heb gevraagd om een instructiefilmpje om met een zachte tandenborstel de mond te poetsen. Deze stuur ik door naar elke leerling.'

Tools voor mondzorg

Websites over mondzorg, poetsinstructiekaarten, video's over tanden poetsen, poetshoudingen, afweergedrag, tanden poetsen bij dementie, apps en andere tools die je kunt gebruiken voor mondzorg bij ouderen vind je op de pagina Tools voor mondzorg

Doe de test over mondzorg

Wat weet jij van mondzorg? Test je kennis en beantwoord deze 10 vragen! Met het doorlopen van de test en het lezen van de tips ben je ongeveer 10 minuten bezig.

Doe de test op Zorg voor Beter

Tip: houd de website goed in de gaten, want wie weet volgt er nog een prijsvraag in de toekomst!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Elfje 7/3/2021

Ouderen zijn steeds minder beperkt om zelf naar de Tandarts te gaan, of denken gewoon weg dat het niet nodig is, omdat men een kunstgebit heeft bv. In de verzorgingstehuizen en verpleeg tehuizen kunnen de cliënten helemaal niet naar een Tandarts. Iedereen heeft wel eens iemand in zijn omgeving waar bovenstaand van toepassing is. Neem eens een kijkje verder dan dat, vraag eens verder bij het personeel, hoe gaan zij met de mondgezondheid om, wat doen ze er voor?)

Klinische lessen op afdelingen lijkt mij een goed begin.( Wat doet het met de gezondheid en de mondgezonheid.
Hoe onderhoud ik het gebit van mijn cliënt. Want ja dit hoort ook bij de zorg/verzorging van uw cliënt. )

Doe eens een ronde samen met de afdelings managers, icm de zorgdossiers. (Wie heeft er voor het laatst een Ta bezocht)
Laten we dan rondes gaan doen. Jij als Mh of Ta mag dat. Neem je koffertje mee, en go!

Laat je horen, laat je zien! Maak jezelf bekend bij locale tehuizen. Laat weten dat het mogelijk is. En dat ze zelf ook inkoop technisch al veel kunnen doen mbt de mondzorg.


Tineke Schouten 3/3/2021

Mondzorg bij ouderen is een vak apart vind ik. Er speelt zoveel mee. Ouderdom, ziekte, dementie en angst.
Het vraagt wat van de zorg en team tandarts.
Een goede samenwerking en een eerlijke communicatie tussen afdeling, tandarts, mondhygiëniste en de assistenten is daarom belangrijk.

Ik probeer als aandachtshouder dat contact te onderhouden.

Het team neem ik mee in wat er goed gaat maar ook wat we kunnen verbeteren. Omdat ik zelf daar actief aan werk volgt het team vanzelf en maak je ze weer alert.

Er zijn altijd omstandigheden dat het weer afzwakt, zoals nu door de COVID-19. En dan wordt het weer tijd om er weer aandacht aan te besteden.


marjo 3/3/2021

mijn tip. zorg voor een open goede sfeer tussen verzorgende en tandarts en mondhygiëniste, zodat je samen tot de gewenste oplossing komt voor de bewoners, open vragen stellen naar collega's over hoe ging het poetsen brengt vaak problemen aan het licht zodat je die weer samen kan bekijken met de behandelaars, klein beginnen kan groots worden, het samen telt hier zeker ,ik marjo ben werkzaam op een pg afd waar onbegrip voor handelingen groot zijn,maar samen zoeken naar de beste oplossing voor bewoners met een fijne open sfeer is toch waar het begint,leer van elkaar en maak gebruik van elkaars vakgebied ,mijn tip voor goede mondzorg is dus samenwerken met een fijne open sfeer


Arash Latifi 18/2/2021

Een eigen tv-programma/youtube podcast over het onderwerp "mondzorg". Zo heb je veel kijkers en mensen die gaan abonneren. Zo zullen ze meer tijd besteden aan hun mondzorg na het zien van leerzame onderwerpen over de mondzorg.


Paul van Rossum 18/2/2021

Goedemorgen Annelot,

Twee Engelse tandartsen hebben DrHeffs Remarkable Mints ontwikkeld, welke juist in de geriatrie naast de reguliere behandelingen en het dagelijkse poetsen, bij ouderen juist de droge mond voorkomen, de bacteriële huishouding op orde krijgen, door de unieke combi van groen thee extract , natuurlijke Xylitol, permunt olie en CalsiumFosfaat, de enige 4 ingrediënten.

Deze mint ondersteunt jullie taak en is Medicatie onderzocht in meerdere wetenschappelijke studies in UK en VS, nu reeds leverbaar in NL

https://www.dentalprovision.nl

Graag wil ik meewerken aan een pilote case, zodat jij dit zelf kan monitoren.

Groet Paul van Rossum Dental Provision 06-47488566


Judith 17/2/2021

Door middel van een thema week mondzorg en dat je in het begin van die week bij elke client/zorgvrager een tasje geeft en dan daarbij een tandenborstel en tandpasta en een spoelbeker en dat op die beker een tekst staat zoals: heeft u uw tanden al gepoetst?


Silvia Cornelissen 16/2/2021

Binnen de instelling waar ik werkzaam ben als eev- er heb ik een scholing gevolgd voor mondzorgcoach. Ik begeleidt de aandachtvelder mondverzorging van elke afdeling bij de vragen op dit gebied. Plan jaarlijks een gezamenlijk overleg om samen evt. Vragen of casus te bespreken of nieuwe weetjes.
Daarnaast is binnen de instelling een kamer verbouwd naar een tandartspraktijk kamer. Er is een overeenkomst met een tandarts en mondhygieniste welke van deze kamer gebruik maken. Door een eigen praktijkruimte in huis te hebben is de drempel om een afspraak te maken met de tandarts kleiner gemaakt omdat men niet naar elders moet. Indien mogelijk komt men naar de afdeling toe.
Binnen het dossier van de zorgvrager moet het een vast onderdeel / bespreekpunt zijn, blijft het onder de aandacht.


M.Schwegler 16/2/2021

Mijn Tip is :
Om jaar een training te geven door een gespecialiseerde VZ tandzorg op de werkvloer voor de verzorgende .
In deze training kunnen de onderstaande aandachtspunten ter sprake komen bv:
- De nieuwste weetje betreft het belang voor tandzorg
- hoe om te gaan met cliënten die het niet prettig vinden
- herhaal jaarlijks de belangrijkste punten dit om nieuw personeel de kennis betreft tandzorg bij te spijkeren
- Tandzorg mee nemen in het opstellen van het zorgplan als doel.

Door het geven van een jaarlijkse training blijft iedereen in de zorg up to date en blijft het onder de aandacht.
Zo kan het niet missen dat de tandzorg wordt vergeten.


Taco Maarse 16/2/2021

Interim Manager
Om impact te maken - benader de redactie van het FD en dwing een interessant artikel af - al dan niet in samenwerkign met de Anbo (ouderenbond). Kom met feiten over de samenhang tussen goede mondzorg en gezondheid en zet dit af tegen de huidige stand van zaken in Nederland. Plaats dit bericht ook op andere social media zoals Facebook, Instagram


Praktijkassistente 16/2/2021

In het verzorgingshuis waar ik op dat moment werkzaam was als praktijkassistente hebben wij het als volgt gedaan.
Gestart met een klinische les (verzorgd door de tandarts en assistente) voor bewoners, familie en verzorgend personeel. De tandarts en assistente konden gebruik maken van de dokterskamer in het verzorgingshuis. De planning was zo samengesteld dat de tandarts voldoende tijd kon nemen voor haar patiënt. We hebben ervaren dat communicatie ontzettend belangrijk is. Het was absoluut een zinvolle tijd.


Diane 16/2/2021

Een klinische les verzorgen in samenwerking met de instellingstandarts. Maar ook een verplichte scholing en deze ieder jaar weer doen. Zo blijft iedereen op de hoogte van eventuele nieuwe inzichten.


Nina 16/2/2021

Als logopedist binnen onze organisatie heb ik de werkgroep Mondzorg opgericht waarin wij 4x per jaar bij elkaar komen om de samenwerking te optimaliseren. Aan de werkgroep nemen deel: de tandarts en assistenten, logopedist, zorgmedewerkers en de arts. Door deze samenwerking is er meer aandacht voor de mondzorg binnen onze organisatie! Daarnaast maken wij gebruik van de poetsinstructiekaarten. De tandarts en assistenten hebben een eigen tandartskamer en zijn elke 2 weken een dagdeel aanwezig voor controle, behandeling en advisering.


Verpleegkundige 15/2/2021

Een mondweek organiseren om op een ludieke manier medewerkers laten zien wat mondzorg inhoudt
- Oude gebitten nemen en medewerkers meenemen in hoe ze die moeten schoonmaken.
- bij elkaar de laten tanden poetsen zodat ze je je kunt inlezen
- Quiz met leuke weetjes en inzichten
- Klinische les mondzorg door mondhygienste / tandarts


Janneke 15/2/2021

Maandthema van gemaakt binnen organisatie, gelanceerd met een aftrap met een quiz waar aan deel genomen kon worden met als hoofdprijs elektrische tandenborstel.
Elke week een nieuwsbrief alleen over mondzorg voor 1 maand. Webinar mondscholing verzorgd organisatiebreed. In handboek onderdeel mondzorg met voorbeeld mondzorgplan etc. Bij intake wordt geïnformeerd naar tandarts en evt geadviseerd. Profielvragenlijst aangemaakt in ecd voor evaluatie mondzorg elk half jaar wordt de geëvalueerd en zonodig doelen meegenomen in het zorgplan.


Nathalie Plat 15/2/2021

Ik heb de mondgezondheids kaarten aangepast naar een persoonlijke kaart deze geplastificeerd. Dit was van Houd de mond gezond samen met ivoren kruis.
Gevraagd om een instructie filmpje om met een zachte tanden borstel de mond te poetsen. Deze stuur ik door naar elke leerling.
Ik ben werkzaam als verzorgende.


Anouk 11/2/2021

Wekelijks komt Annelot bij ons op de afdeling (ik ben EerstVerantwoordelijkVerzorgende op een psychogeriatrische afdeling bij dementeerde ouderen) en gaan wij samen de bewoners na, die zij die week op der lijstje heeft staan! Ik zorg voor de aandacht van de bewoner en Annelot kan haar werk doen! Net zo als hoe we het samen op de foto doen!