Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Welbevinden en levensvragen

Instrumenten voor zingeving in de thuissituatie 12/05/2022

Hoe begeleid je als zorgverlener cliënten thuis in de palliatieve fase bij zingevingsvragen? En hoe verbeter je de samenwerking met andere zorgprofessionals? Vanuit het onderzoeksproject PLOEG zijn instrumenten ontwikkeld om zorg voor zingeving in de thuissituatie beter te organiseren.

Levensvragen komen vaak op als het leven niet meer zo vanzelfsprekend is. Aandacht voor zingeving en levensvragen is dan ook een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Niet alleen in een zorginstelling, maar ook bij de cliënt thuis. Hoe ga je daar als zorgverlener mee om? En hoe zorg je dat er goede afstemming is tussen zorgverleners en geestelijk verzorgers, die specialist zijn op dit gebied? De nieuw ontwikkelde instrumenten uit het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging-project (PLOEG-project) helpen hierbij. 

Instrumenten voor zorgverleners

Om aandacht voor zingeving in de thuissituatie beter te organiseren, zijn de volgende instrumenten ontwikkeld:

  • Gespreksmodel Zinvolle afstemming in zorg & welzijn (pdf, 2022) voor het verbeteren van de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals en geestelijk verzorgers.
  • Werkboek geestelijke verzorging in de thuissituatie (pdf, 2022) dat helpt bij het opzetten en verder vormgeven van de organisatie van geestelijke verzorging thuis. 
  • Informatiefolder Signalerings- en verwijzingstool Zorg voor zingeving (komt in mei 2022  beschikbaar).
  • Signalerings- en verwijzingstools Zorg voor zingeving: een handreiking voor zorgverleners voor aandacht voor zingeving in de thuissituatie (komt in mei 2022  beschikbaar).
  • Diverse tools, waaronder een zakkaartje Zingeving (komt in mei 2022  beschikbaar).

Bekijk alle instrumenten voor zorgverleners en geestelijk verzorgers op palliaweb.nl. 

PLOEG-project

Wat is er nodig om geestelijke verzorging thuis in de palliatieve fase beter te organiseren en de samenwerking te verbeteren tussen geestelijk verzorgers en andere zorgverleners? Deze vragen staan centraal in drie onderzoeksprojecten, die samen het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging (PLOEG)-project vormen. 

Lees meer over het PLOEG-project en de instrumenten op palliaweb.nl

Op 30 september 2022 vindt de conferentie Zorg voor zingeving plaats waarbij je workshops over de instrumenten kunt volgen. Zet deze datum alvast in je agenda!

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]