Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mondzorg

Mondzorg verbeteren in de thuiszorg

Thuiszorgteams en thuiszorgmedewerkers die willen werken aan mondgezondheid bij ouderen kunnen de aanpak van het landelijke project 'De mond niet vergeten!' inzetten.

Dit project heeft als doel de mondgezondheid van thuiswonende kwetsbare ouderen te verbeteren door hechte samenwerking van mondzorgverleners, thuiszorgorganisaties en huisartsenpraktijken. Ruim tachtig procent van de ouderen heeft bij opname in een verpleeghuis namelijk een matige tot slechte mondgezondheid, bleek uit onderzoek. Op Mondzorgbijouderen.info vind je allerlei praktische poetskaarten, -instructies en tips.

Voor mondzorgprofessionals en beleidsmakers in de zorg is er de website Demondnietvergeten.nl

Vervolgtraject

Leuk om te zien hoe snel er lijntjes tussen zorgverleners ontstaan.
Claar Wierink, tandarts geriatrie en projectlid

Het project liep 1 juli 2018 af, maar er is een vervolg bezig! VWS subsidieert een tweejarig vervolgprogramma, dat uitgevoerd gaat worden door een nieuwe stichting: beide met de naam 'De mond niet vergeten!'. Naast de verdere implementatie van de multidisciplinaire samenwerking, komt er een landelijke bewustwordingscampagne en wordt eraan gewerkt om mondzorg voor kwetsbare ouderen beter te verankeren in de verschillende zorgopleidingen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.