Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over valpreventie

Valpreventie

Wees altijd alert! Als zorgmedewerker kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren en verkleinen van valrisico’s bij ouderen. Dit korte animatiefilmpje (2 min.) van Zorg voor Beter, gericht op bewustwording van de zorgmedewerker, laat zien dat ouderen niet ‘zomaar’ vallen. Kijk samen met de cliënt hoe je valongelukken kunt voorkomen. Dit filmpje is ook goed te gebruiken in een teambespreking of in het zorgonderwijs.

Werkt het filmpje niet? Dit filmpje is goed te zien in Internet Explorer 11Firefox en/of Chrome.

https://vimeo.com/136812973

Download video Valpreventie

Als je de video in presentaties of in het onderwijs wilt gebruiken, waar geen online verbinding beschikbaar is, kun je de video hier ook downloaden. Klik met de rechtermuisknop op de link, en kies voor 'doel opslaan als'.

  • Video: Valpreventie - download als WMV-bestand of MP4-bestand. Toelichting: een WMV-bestand is meest geschikt voor Windows Media Player en een MP4-bestand voor Apple Quicktime Player.

Valbegeleiding

Als een cliënt gevallen is, dan kan er begeleiding nodig zijn of zelfs hulp als de cliënt weer op gaat staan. Nadat je eerst gecontroleerd hebt of de cliënt niets markeert, kun je de cliënt met behulp van deze instructiefilmpjes naar een stoel helpen of van de grond tillen met een tillift. Bij ieder filmpje hoort ook een uitgebreide beschrijving in pdf. De filmpjes zijn gemaakt in het kader van het ZorgvoorBeter-project GoedGebruik.

Zelfstandig naar stoel na een val

https://youtu.be/_6VjZmzfuj8

Beschrijving in pdf

Met lichte hulp naar stoel na een val (2 stoelen)

https://youtu.be/R0t5isN9_jk

Beschrijving in pdf

Van de grond tillen met een tillift

https://youtu.be/u0ZefO7NhXE

Beschrijving in pdf

Op www.goedgebruik.nl/filmpjes staan meer instructiefilmpjes (onder groep 4.2 staan filmpjes over Valbegeleiding).

Instructiefilm voor mantelzorgers

Handig om cliënten en mantelzorgers op te wijzen, maar wellicht voor jezelf ook interessant om te bekijken. In de instructiefilm (25 minuten) van S@men Beter thuis komen veel aspecten aan bod die van belang zijn voor het voorkomen van vallen.Welke maatregelen kun je nemen? Bewust wording van valrisico’s draagt bij aan het kunnen voorkomen van een val. In de film worden ook handige tips en adviezen gegeven om weer overeind te kunnen komen na een valpartij. Wat zijn goede manieren om op te staan na een valpartij? Daarnaast vind je in de video verwijzingen naar oefeningen en beweegprogramma’s.

https://youtu.be/4Dn2NP0i93g?list=PLgPabissrEJuWwrlFiVolQaJi5BFnWkFs

Heb je geen tijd om een filmpje van 25 minuten te bekijken, maar vind je het onderwerp wel interessant? Op de website van S@men Beter Thuis vind je verkorte instructiefilmpjes uit de film.

Health Impact Bond

De verwachting is dat het aantal valongevallen de komende tijd, alleen al door de vergrijzing, sterk gaat toenemen. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de betrokken ouderen en voor de zorgkosten. Vilans en VeiligheidNL maken zich hard voor een grote maatschappelijke aanpak om valongevallen te voorkomen. In december 2015 is een traject gestart om de mogelijkheden te verkennen van financiering van preventie-activiteiten via een Health Impact Bond (HiB). In deze financieringsconstructie investeert een private partij of partijen in (kostenbesparende) interventies en ontvangt bij succes deze investering met rendement terug. Een reductie van het aantal valincidenten met 5% levert jaarlijks al 40 miljoen euro aan besparing van zorgkosten op. 

https://youtu.be/3rAuftLL60g

Slaapmiddelen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen is een risicofactor voor valpartijen. In dit filmpje vertelt Kris Baert, een bekende Vlaamse radiopresentator, over zijn slaapmiddelengebruik en hoe hij er van af is gekomen. Een arts somt de belangrijkste aandachtspunten op om valpartijen te voorkomen.

https://vimeo.com/157582046

Meer informatie

Ga naar het thema

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.