Naar hoofdinhoud Naar footer

Welke tandpasta kun je het beste gebruiken in de zorg?

Gepubliceerd op: 11-08-2021

Poetsen met tandpasta is de meest efficiënte manier om tandplak van je tanden te verwijderen. De fluoride in tandpasta maakt het tandglazuur sterker. Het doel is gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem tegen te gaan. Er zijn allerlei soorten tandpasta. Annelot Baltussen, expert mondzorg op Zorg voor Beter, zet op een rij welke soorten tandpasta er zijn en welke je het best kunt gebruiken in de zorg.

Producenten van tandpasta zijn continu bezig om met nieuwe technieken tot het beste product te komen. We hebben de belangrijkste soorten tandpasta’s die bruikbaar zijn in de zorg op een rijtje gezet: 

  • Anti-tandsteen: voor cliënten die snel tandsteen vormen. 
  • Tandpasta voor gevoelige tanden en kiezen: voor cliënten die last hebben van gevoelige tanden en kiezen.
  • Antibacterieel: voor cliënten die snel last hebben van ontstoken tandvlees.
  • Tandpasta met een hoger percentage fluoride: voor cliënten die een verhoogd risico hebben op cariës (= gaatjes). Deze tandpasta is alleen op recept verkrijgbaar: Duraphat Tandpasta 5000ppm.
  • Tandpasta zonder mentholsmaak: voor cliënten die de smaak van menthol niet goed kunnen verdragen.

Wil je eventueel een merknaam weten? Stuur dan een berichtje naar Annelot.  

Hoeveel fluoride zit er in tandpasta?

Kindertandpasta (0-5 jr) bevat 500-750 ppm (= parts per million, dit is een maat voor concentratie fluoride) en tandpasta voor volwassenen (5 jaar en ouder) bevat 1.000-1.500 ppm fluoride. 

Voor cliënten die last hebben van een droge mond kun je beter andere tandpasta gebruiken. Gebruik daarvoor een tandpasta voor volwassenen zónder schuimmiddelen maar wel mét fluoride.

Let op! Kindertandpasta is door de lagere hoeveelheid fluoride niet toereikend voor een volwassen gebit. Bij volwassen cliënten is het noodzakelijk te poetsen met een tandpasta voor volwassenen.

Hoeveel tandpasta is wenselijk op een tandenborstel?

Dat is de hoeveelheid ter grootte van een erwt. Het voordeel van een erwt tandpasta is dat je tijdens het poetsen goed kunt zien waar je poetst. Ook is er minder snel de neiging om te slikken of te spoelen. Het inslikken van een kleine hoeveelheid volwassen tandpasta is niet schadelijk voor de gezondheid.

Gebruik geen tandpasta bij een frame prothese, plaatje of volledig kunstgebit. Het advies is dan om te poetsen met een protheseborstel met water en zeep! Het doel is het verwijderen van bacteriën en voedselresten. Zeep is zacht, makkelijk afspoelbaar en maakt geen beschadigingen.

Video’s over mondzorg

In de filmpjes van mondzorgdienst Omnios krijg je onder meer uitleg over tandenpoetsen, reiniging tussen de tanden en kiezen, poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden. Bekijk hieronder het instructiefilmpje ‘Reinigen van het eigen gebit’:

YouTube video thumbnail

Deel deze pagina via: