Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Overige vragen

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Overig
Abonneer op bericht
User avatar
Jan Blok - (11-3-2019 20:50:45)
Dilemma - Welke zorg lever je in verzorgingshuis?
Ik werk als verpleegkundige 4 in een gecombineerd verpleeg-/verzorgingshuis. Met een collega verzorgende IG heb ik regelmatig discussies over de zorg en ondersteuning, die wij kunnen geven aan bewoners die een verzorgingshuisindicatie hebben. Zij is nogal stellig in haar overtuiging dat familie/mantelzorg alles behalve de dagelijks afgesproken zorg moet leveren, waaronder het bellen van een huisarts voor het aanvragen van een visite of het regelen van een consult met de fysiotherapie van het verpleeghuis via een verwijzing van eigen huisarts. Uiteraard is het vervolg van een visite, dus het eventueel wegbrengen van urinemonster o.i.d. een taak voor de bewoner/mantelzorger.
Dat wij de bewoners niet kunnen voorzien van artikelen die bestemd zijn voor verpleeghuiszorg is natuurlijk evident en dat gebeurt nogal eens door meerdere collega's. Daar heeft ze helemaal gelijk.
Eigenlijk is de vraag: Wat wel en wat niet? Volgens mij is het enige verschil in het bieden van zorg dat verpleeghuisbewoners alle disciplines geleverd krijgen vanuit de instelling en dat verzorgingshuisbewoners externe disciplines betrekken bij de zorg.

Bedankt alvast voor een antwoord. Ik heb me gek gezocht op internet maar geen duidelijk antwoord gevonden.