Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over mondzorg

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Mondzorg
Mondzorg > Wat is de thuiszorgsituatie met betrekking tot mondzorg?
View modes: 
User avatar
Guest
Marja - 7-9-2017 11:13:57
   
Wat is de thuiszorgsituatie met betrekking tot mondzorg?
In mijn afstudeerjaar moet ik een onderzoek starten. En naar mijn idee wordt de mondzorg in de thuiszorg vaak vergeten of wordt het gebit alleen afgespoeld en verder de mondholte vergeten. Is dit een vaak voorkomend probleem? Kunt u mij hier verder over inlichten?
[Marja, verpleegkunde mbo 4 in opleiding]

User avatar
Guest
Maria Dolders - 7-9-2017 11:15:48
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Wat is de thuiszorgsituatie met betrekking tot mondzorg?
Beste Marja,
In 2014 berichtte Hoeksema en anderen dat van 80% van nieuw opgenomen cliënten in het verpleeghuis de mondgezondheid slecht is. Het merendeel van deze cliënten heeft al enkele jaren voordat ze opgenomen worden in het verpleeghuis de eigen tandarts niet meer bezocht.
De situatie is momenteel misschien iets verbeterd onder andere door het project 'De mond niet vergeten'. Cijfers heb ik nog niet beschikbaar, maar Hoekstra doet nog wel onderzoek hiernaar.
In het artikel van Hoestra en anderen (2014), dat je kunt downloaden als je op deze site naar mondzorgbeleid gaat, zie je ook wat er aan problemen zijn ontstaan gedurende de tijd dat cliënten nog thuis verblijven, maar niet meer naar de tandarts gaan. Die problemen worden in kaart gebracht als patiënten worden opgenomen in een verpleeghuis.
De mondgezondheid is belangrijk voor ouderen, want wanneer deze slecht is, heeft dat grote gevolgen. Ouderen lopen een grotere kans op een slechte mondhygiëne door bijwerkingen van medicijnen en het afnemen van de zelfredzaamheid. Wanneer de mond gaat ontsteken kan dat pijn doen, waardoor de cliënt moeite krijgt met eten en daardoor ondervoed raakt. Ook kunnen ouderen smaakstoornissen ontwikkelen en een slechte adem kan bovendien het contact met anderen belemmeren, waardoor de cliënt geïsoleerd raakt. Daarom is het belangrijk dat de zorgverlener op de op signalen van een slechte mondhygiëne let, ook in de thuiszorg. Is er een tandarts bekend? Gaat de cliënt nog naar de tandarts? Ook dat zijn belangrijke vragen om te stellen.
Ik wens je veel succes bij je onderzoek.
[Maria Dolders, mondzorgcoördinator Zorg voor Beter, Utrecht]