BasisZorgLijst Incontinentie
Met de BasisZorgLijst (pdf) kunt u een nulmeting uitvoeren. Door de meting om de zoveel tijd te herhalen is aan te tonen of de interventies effect hebben. Met de BasisZorgLijst brengt u een aantal belangrijke aspecten van continentie en de wijze waarop daarmee om wordt gegaan in kaart. De lijst bevat zowel objectief als subjectief te meten zaken. Bijvoorbeeld het soort incontinentiemateriaal dat gebruikt wordt (objectief), de beleving van incontinentie door de cliënt (subjectief).
Deze lijst wordt bij alle cliënten van een afdeling of van een team afgenomen. Dus ook bij de cliënten die niet incontinent zijn.
Incometer
Om de (in)continentiezorg beter te kunnen sturen en verbeteren is informatie op cliëntniveau nodig over de aard en omvang van de (in)contintentieproblemen. Daarvoor is de BasisZorglijst doorontwikkeld naar een volledig automatische rekenmodule: de Incometer.
De Incometer (excel) is een instrument waarmee u van een groep cliënten (per team of afdeling) precies in beeld brengt hoe de incontinentiezorg op een bepaald moment in de praktijk verloopt. Met deze rekenmodule kunt u geregistreerde gegevens van de afzonderlijke cliënten van een afdeling/groep samenvoegen. De registratie gebeurt door middel van een verkorte versie van de BasisZorgLijst (pdf): een medewerker verzamelt per cliënt gegevens aan de hand van 7 vragen over de (in)continentiezorg.
In de Instructie Rekenmodule Incometer (pdf) leest u hoe u met de rekenmodule aan de slag kunt. Om u een indruk te geven wat de samenvoeging door de rekenmodule kan bieden, is een ingevuld voorbeeld (excel) beschikbaar. U ziet onder het tabblad ‘Resultaten’ welke overzichten de invulling in het verzamelformulier voor een groep patiënten oplevert. De samenvoeging geeft een totaalbeeld in het tabblad ‘Grafieken en tabellen’.
Geeltjesmeting
De geeltjesmeting is een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in de kleinere verbeteringen. Met name de subjectieve verbeteringen. In de praktijk blijkt dat ‘Geeltjesmetingen’ vaak bijdragen aan een grotere bewustwording en motivatie voor het werken aan betere continentiezorg.
Twee weken lang registreren medewerkers incidenten/observaties door geeltjes (zelfklevende memoblaadjes) op een speciale poster (pdf) te plakken. Anoniem en met een korte beschrijving van het (bijna)incident.
Voorbeelden van incidenten:
Nadat twee weken geeltjes geplakt zijn, worden ze geanalyseerd. Bijvoorbeeld met behulp van staafdiagrammen in een Excel-spreadsheet.
De geeltjesmeting is gebruikt in alle Zorg voor Beter-trajecten Incontinentie. De methode is zowel gebruikt voor de nulmeting als voor vervolgmetingen om het effect van verbeteracties te meten.