Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Continentie

Incontinentiezorg verbeteren

Hier staat op een rij hoe u de continentiezorg in uw organisatie optimaliseert door interventies op organisatieniveau.

Zorgen voor een diagnose incontinentie
Door een huisarts, specialist ouderengeneeskunde, uroloog of incontinentieverpleegkundige.
Efficiënt incontinentiemateriaal inkopen en inzetten
Met oog voor modern materiaal dat optimaal en snel te wisselen is.
Fysieke belasting rond incontinentiezorg verminderen
Innovaties om de fysieke belasting bij de zorgmedewerker te verminderen zoals met verhoogde toilet, sta-op-toilet, bladderscan, postoel, klik-klak-systeem, spoel-droog-toilet.

Zorgen voor een diagnose incontinentie

 • Zorg als zorgorganisatie voor goede contacten met de specialist ouderengeneeskunde of de huisartsen over de diagnose incontinentie bij cliënten. 
 • Zorg dat de diagnose incontinentie wordt gesteld. Uw medewerkers kunnen bijdragen aan de diagnose, door een mictiedagboek bij te houden. De tijd die dat kost verdient u snel terug. Zodra vaststaat welke vorm van incontinentie iemand heeft, is duidelijk welke hulp nodig is. Vroege signalering en diagnostiek maken het mogelijk incontinentie te verminderen en zelfs onnodige incontinentie te voorkomen. Dit scheelt uw zorgmedewerkers veel tijd en u bespaart op duur incontinentiemateriaal.

Efficiënt inkopen en inzetten van incontinentiemateriaal

 • Voor sommige cliënten kan een hoogabsorptie verband betekenen dat ze ’s nachts kunnen doorslapen. De zorgmedewerker dient deze optie met de cliënt te bespreken. Sommige cliënten vinden dat namelijk fijner. En het bespaart de medewerker direct veel tijd.
 • Modern incontinentiemateriaal verkort de tijd die nodig is per verschoning. De resultaten verschillen per merk. Duidelijk is dat de speciale buikbandontwerpen tijdsvoordeel opleveren.
 • Maak de zorgmedewerker bewust van het belang van het juiste gebruik van incontinentiemateriaal.
 • Maak geregeld een afspraak met de consulent van uw vaste leverancier. Zeker als u een (te) hoog verbruik van incontinentiemateriaal constateert. Samen met de consulent bekijkt u hoe u het verbruik kunt terugdringen. De consulent kan u ook alles vertellen over de laatste innovaties en de beste materialen. 

De fysieke belasting rondom continentiezorg verminderen

 • Innovaties om fysieke belasting te verminderen zijn bijvoorbeeld: sta-op-toilet, bladderscan, postoel, klik-klak-systeem, spoel-droog-toilet, draadloos incontinentie notificatiesysteem.
 • De aanschaf van een innovatie zoals een sta-op-toilet of klik-klak-systeem is duur, maar op de lange termijn kosteneffectief. Uw medewerkers zijn minder tijd kwijt met de zorg rondom de toiletgang.
 • Wees terughoudend bij de aanschaf van toiletverhogingen. Op een verhoogde toiletpot hebben veel cliënten last van een extra moeizame toiletgang door de relatief hoge en slechte houding waarin ze zitten. Dit leidt uiteindelijk tot minder goede zorg rondom te toiletgang.
 • Geef uw medewerkers regelmatig een scholing van een Arbocoach over tiltechnieken en het gebruik van tilliften voor moeilijke situaties.

Zie de factsheet Incontinentie (pdf)

Bron

 • Zorg voor Beter-project Incontinentie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.