Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Scholing en lesmateriaal over voeding

Voor deskundigheidsbevordering op het gebied van eten en drinken zijn verschillende lesmaterialen beschikbaar.

Ga direct naar:

Free Learning over eten, drinken en slikken
E-learning 'Ouderen en ondervoeding'
Kennistest hygiëneregels kleinschalig wonen
Ervaringskaarten
Focuskaarten
Spel 'Smaken verschillen'
Kennisbundel Eten en drinken voor ROC docenten
Lessen Eten en drinken voor mbo en hbo
Onderwijsmodule implementatie verbetering op het gebied van eten en drinken
Onderwijsmodule ondervoeding
Training: Complexe problematiek bij ondervoeding (V&VN)
Training Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken (V&VN)
Handreiking: Hoe ga je om met eten en drinken
Elke maaltijd weer een feest
Obese cliënten

Free Learning over eten, drinken en slikken

In de Free Learning ‘Eten, drinken en slikken’ van LOCOmotion leer je meer over slikken en verslikken. In totaal ben je ongeveer 30 minuten met de module bezig. Als je meer dan 80 procent van de vragen goed hebt beantwoord kun je gratis een certificaat met je naam downloaden. Bij goed resultaat krijg je voor deze module 1 accreditatiepunt (€ 4,- administratiekosten) voor het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden van V&VN.

E-learning 'Ouderen en ondervoeding'

De Wageningen Universiteit heeft speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden een e-learning gemaakt met informatie van onder andere de Stuurgroep Ondervoeding en Zorg voor Beter. Voor bezoekers van Zorg voor Beter is de e-learning gratis te volgen.

De e-learning bestaat uit vier modules met filmpjes, quizzen, casussen en verwerkingsopdrachten. Je kunt alle modules volgen, of slechts een deel daarvan (ongeveer een uur per module). De vier modules kun je na elkaar maken. De makers stimuleren je ook om na te denken over hoe je de informatie kunt toepassen in je eigen werk. De volgende onderwerpen komen aan bod: Wat is ondervoeding bij ouderen en hoe vaak komt het voor? Hoe kan je ondervoeding herkennen? Wat kan je doen om ondervoeding tegen te gaan of te voorkomen? Wat is gezonde voeding voor ouderen?

Let op: bij de start van de e-learning heb je drie keuzes: browse as a guest, self-enroll in this course en login as enrolled student. Kies hierbij de eerste of tweede mogelijkheid.

Terug naar boven

Kennistest hygiëneregels kleinschalig wonen

De kennistest bestaat uit drie simulaties, die beginnen met een voorbeeld uit de praktijk. Zoals Cathy. Ze woont vanwege alzheimer in een kleinschalige woonvoorziening maar mag daar tijdens de lunch geen zachtgekookte eieren meer eten. Hoe reageer jij als Cathy’s dochter dit probleem aankaart? De kennistest (10 min.) geeft je tips over onder meer voedselveiligheid en je kunt via een invulformulier eigen ervaringen beschrijven. Vraag feedback aan collega’s en kom samen tot ideeën om de zorg voor cliënten beter te maken.

Doe de praktijksimulaties:

  1. Zachtgekookt eitje: hoe vind je de juiste balans in de wens van de bewoners en voedselveiligheid?
  2. Familiedag: hoe zorg je voor de perfecte familiedag?
  3. Stickeren: plak je wel of niet?

Terug naar boven

Ervaringskaarten

Op basis van de ervaringen uit Zorg voor Beter-verbetertrajecten is de 'ervaringskaart' ontwikkeld. Met een ervaringskaart ondervind je zelf wat cliënten ervaren voor, tijdens of na de maaltijd. Denk aan de ambiance, het aanschuiven van de stoel en geholpen worden tijdens het eten. Door deze ervaring word je je bewuster van de huidige zorg en gang van zaken rondom eten en drinken. Zo kun je je werk anders en beter gaan uitvoeren. Op elk kaartje staan ook opdrachten voor meer diepgang.

Terug naar boven

Focuskaarten

Op basis van de ervaringen uit Zorg voor Beter-verbetertrajecten is de 'focuskaart' ontwikkeld. Met behulp van een focuskaart kun je een bepaalde periode extra aandacht besteden aan een bepaald onderwerp. Individueel of als team. Denk aan maaltijdwaardering, rituelen of omgaan met afweergedrag. Dankzij de focus leer je in korte tijd meer over het onderwerp en je kijkt - samen met collega’s - naar aspecten die jullie of de cliënten belangrijk vinden. Hierover kun je dan weer afspraken maken.

Terug naar boven

Spel 'Smaken verschillen'

Op basis van de ervaringen uit Zorg voor Beter-verbetertrajecten is het spel 'Smaken verschillen' ontwikkeld. Met het spel kun je op een speelse manier het gesprek aan gaan met cliënten en elkaar over eten en drinken. Cliënten krijgen de ruimte om te bespreken wat ze lekker vinden, welke behoeften ze hebben en of ze verbeterpunten zien. Ook biedt het spel een mooie gelegenheid om te vertellen over vroeger. Het spel kan inzicht geven in wensen en behoeften, maar ook in risicogedrag.

We raden je aan om het spelbord op stevig A3-papier te printen. De spelkaarten kun je printen en uitknippen. Ook bestaat er de mogelijkheid om zelf vragen toe te voegen met de lege spelkaartjes. De spelkaartjes kun je ook los van het spel als gespreksstarters gebruiken.

Download het spel:

Terug naar boven

Kennisbundel Eten en drinken

De kennisbundel ‘Eten en drinken’ is bedoeld voor ROC docenten Zorg en Welzijn. Deze kennisbundel bevat informatie over ondervoeding en het voorkomen ervan. Aspecten als omvang en oorzaken van ondervoeding, signalering en de rol van zorgmedewerkers daarbij zijn beschreven. Daarnaast vindt u tal van mogelijkheden, praktijkvoorbeelden en interventies om te zorgen dat cliënten (weer) gezond en lekker kunnen eten en drinken. Download de Kennisbundel Eten en drinken (pdf)

Terug naar boven

Lessen Eten en drinken voor mbo en hbo

In 2010-2011 vond het ZonMw-programma Zorg voor Beter II plaats. Eén van de projecten binnen dit programma was het project ‘Implementatie van richtlijnen, handleidingen en protocollen rond Eten & Drinken in de praktijk van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg en in de opleidingen tot verpleegkundige en verzorgende’, kortweg het project ‘Eten & Drinken’ genoemd.

Dit project is in het tweede semester van het studiejaar 2010-2011 uitgevoerd bij het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) van de Hogeschool Rotterdam door de Kenniskring Transities in Zorg in samenwerking met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Binnen het project ‘Eten & Drinken’ hebben een aantal studenten hbo-v als afstudeeropdracht een verbetertraject rondom eten en drinken uitgevoerd in hun stage-instelling. In het kader van dit ZonMw-project is deze docentenhandleiding ‘Lessen over eten en drinken’ voor hbo en mbo-studenten ontwikkeld. In deze lessen staan enkele belangrijke thema’s rondom eten en drinken uit Zorg voor Beter centraal.

Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Eten & Drinken (diapresentatie) (pptx)
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Eten & Drinken (docentenhandleiding) (pdf)

Terug naar boven

Onderwijsmodule implementatie

Deze module is ook ontwikkeld in het kader van het ZonMw-project ‘Eten & Drinken’  Voor dit project hebben zeven studenten hbo-v als afstudeeropdracht een verbetertraject rondom het thema ‘Eten & Drinken’ uitgevoerd in hun stage-instelling; vier verpleeg- en verzorgingshuizen en drie thuiszorginstellingen. De voor de verbetertrajecten benodigde implementatiekennis werd geleverd door V&VN in de vorm van workshops aan docenten van IvG, die deze implementatiekennis weer hebben gebruikt bij de begeleiding van de deelnemende studenten. De workshops van de V&VN zijn in deze lesmodule vertaald naar hoorcolleges en werkgroepen, waarmee studenten hbo-v in alle sectoren van de zorg en voor een breed scala aan onderwerpen verbeter- of verandertrajecten kunnen initiëren in de zorgpraktijk.

Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Implementatie (diapresentatie) (pptx)
Download de Zorg voor Beter II Onderwijsmodule Implementatie (docentenhandleiding) (pdf)

Terug naar boven

Onderwijsmodule Ondervoeding

Dit onderwijsdocument is bedoeld voor docenten, opleiders en trainers die helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen opleiden die werkzaam zijn in de ouderenzorg. Zij kunnen het materiaal gebruiken in hun curricula en trainingen.

De doelgroepen waarvoor dit onderwijspakket is samengesteld zijn:

  • helpende zorg en welzijn niveau 2
  • verzorgende niveau 3 VIG Brancheverbijzondering VVT
  • verpleegkundigen niveau 4 Brancheverbijzondering VVT

Download de Onderwijsmodule Ondervoeding (pdf)

Terug naar boven

Training: Complexe problematiek bij ondervoeding

Incompany-training voor verpleegkundigen en verzorgenden in vroeg herkennen van ondervoeding, in relatie tot andere zorgproblemen. Wat zijn de risicofactoren? Welke rol kunnen zorgverleners spelen?
Training Complexe problematiek bij ondervoeding van V&VN Academie.

Terug naar boven

Training Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken

Jouw cliënt slaat een lepel weg of spuugt het eten uit. Hoe ver mag je gaan met aandringen? Is deze casus een herkenbare situatie? Je kunt alleen de theoretische middagbijeenkomst volgen, of de gehele training, waarin ook uitgebreid wordt ingegaan op implementatie. De training duurt 1 dagdeel en je krijgt 2 punten voor het Kwaliteitsregister V&V. De training wordt ook in company aangeboden.
Training omgaan met afweergedrag bij eten en drinken van de V&VN Academie

Terug naar boven

Handreiking: Hoe ga je om met eten en drinken?

V&VN heeft praktische handreikingen voor verzorgenden en verpleegkundigen ontwikkeld voor het omgaan met lastige dilemma's. Wat doe je bijvoorbeeld als een bewoner of patiënt weigert te eten? En hoe reageer je als de familie wil dat hun naaste kunstmatig gevoed wordt, terwijl je daar zelf anders over denkt? Download Hoe ga je om met eten en drinken V&VN (pdf)

Terug naar boven

Elke maaltijd weer een feest

Meer handreikingen over het verbeteren van de maaltijdambiance vindt u in de brochure ‘Elke maaltijd weer een feest’. De brochure Elke maaltijd weer een feest is te bestellen via de webwinkel van Vilans.

Terug naar boven

Obese cliënten

(Gratis) Free Learning Module over het professioneel, ergonomisch en respectvol omgaan met obese cliënten:
Free Learning/Obese cliënten

Zwaartepunt biedt competentiegerichte scholingen en trainingen aan medewerkers binnen de zorg- en welzijnssector waarbij de kwaliteit in het contact centraal staat. Zij werken op haptonomische basis, praktijkgericht en zijn gespecialiseerd in opleidingstrajecten op maat. Eén van hun speerpunten is Obesitas: zij hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden, verzorgen en verplaatsen van obese mensen.
www.zwaartepunt.nl

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]

Cookies op de website van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer