Draag je als zorgorganisatie ook je steentje bij?
Ondervoeding wordt helaas nog regelmatig niet als zodanig herkend. Het Partnerwerk Ondervoeding Ouderen (POO) heeft een toolkit ontwikkeld om bewustwording, vroege herkenning (van risicofactoren) en tijdige, optimale behandeling van ondervoeding bij ouderen te verbeteren. Door een van deze media-uitingen te delen help je mee de bewustwording van ondervoeding te vergroten.
Download de toolkit
Gevolgen van ondervoeding
Gevolgen van ondervoeding zijn: daling van de weerstand, een grotere kans op ziekteproblemen zoals infecties, decubitus, vallen en een vertraagde wondgenezing (Correia & Waitzberg, 2003, Banks et al. 2010, Meijers et al. 2014, Shahin et al. 2010). Een toestand van ondervoeding kan leiden tot een langere opnameduur in ziekenhuizen, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit, afname van de kwaliteit van leven en toenemende kosten. Ondervoeding gaat gepaard met hoge kosten voor de gezondheidszorg in Nederland. Zo blijkt uit onderzoek dat de jaarlijkse extra kosten voor ondervoeding in de verpleeghuissector 279 miljoen bedragen (Freijer et al. 2014, Meijers et al. 2014).
Kosten van ondervoeding
In 2014 bracht SEO Economisch Onderzoek op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) de kosten van ondervoeding in kaart.
Ziekenhuizen waren volgens de berekening jaarlijks 1,1 miljard euro kwijt aan ondervoede patiënten. Verzorgings- en verpleeghuizen 523 miljoen. Door ondervoeding moeten mensen vaker geopereerd worden, herstellen ze langzamer en hebben ze eerder last van doorligwonden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ondervoeding onderschat’, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD). De totale maatschappelijke kosten van ondervoeding worden geschat op 1,8 miljard euro per jaar. In dit onderzoek werd de totale maatschappelijke onkosten van ondervoeding doorgerekend.
Tip

Wil je weten hoe vaak ondervoeding voorkomt binnen jouw zorgorganisatie? Kijk dan bij
Meten van ondervoeding in dit thema.