Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel 4: Terugblik op reacties en praktische samenvatting

Gepubliceerd op: 13-02-2017

Zelf vonden we het een lastige richtlijn om te lezen en ook lastig om vervolgens toe te passen. Dit heeft ermee te maken dat het in de richtlijn zowel gaat over het faciliteren van de materialen (plicht van de organisatie) als om het juist gebruik ervan door de professional. Eerdere richtlijnen gaven wel aan hoe je een pospoeler moet gebruiken, maar in deze richtlijn staat ook precies wanneer zo`n apparaat beschikbaar moet zijn.

Veel reacties

Jullie vele reacties (dank!) lieten ons zien dat het onderwerp jullie aandacht heeft en dat er met de richtlijn in het hoofd gekeken wordt hoe je het in de praktijk brengt. Sommigen constateerden dat de richtlijn geschreven is voor verpleeghuis, woonzorgcentra en centra voor kleinschalig wonen voor ouderen en níet voor de thuiszorg. Dat klopt, de zorg thuis verschilt van de zorg in een verpleeghuis en tegelijk is er de noodzaak om in beide situaties jezelf en de cliënt, andere cliënten te beschermen tegen overdracht van micro-organismen uit urine en feces.

Wie betaalt?

Ook kregen we opmerkingen over geld en budgetten, zowel voor de aanschaf van de pospoeler als in relatie tot verzekeraars en beperking in mogelijkheden om de juiste urinezakken en andere materialen aan te schaffen. De deskundigheid van de professional en dus zijn oordeel bij de aanschaf van materialen is ook een onderwerp dat door V&VN in gesprek met politiek en zorgverzekeraars op tafel ligt.

Juist gebruik van urinezakken

De blog (hierboven) over het juist gebruik van urinezakken maakte ook veel los. Het is puzzelen (soms bijna letterlijk) om de richtlijnen aan te laten sluiten bij de praktijk. Er kwamen vragen over de soorten zakken, de inhoud en manier van fixeren (been of bed), het doorkoppelen en over hoeveel dagen een standaard zak of beenzak gebruikt kan worden.

Belang van cliënt

Alle reacties overziend vinden we het opvallend mooi dat het belang van de patiënt in alle opmerkingen en vragen doorklinkt: wat is goed en hoe doe ik dan het goede goed. Inderdaad met meenemen van de richtlijn maar steeds ook met jullie eigen inschattingsvermogen, beoordeling en wijsheid. Hygiëne is altijd al belangrijk, maar nu, met gevaar van BRMO-uitbraken, nog belangrijker dan ooit tevoren.

Download praktische samenvatting richtlijn

Een samenvatting van de richtlijn is gemaakt door Charlotte Michels. Wij hopen dat deze een hulp is bij jullie overwegingen en bij het hygiënisch werken. Download de samenvatting zodat je hem bij de hand hebt, bijvoorbeeld bij een teambespreking. Download Samenvatting richtlijn urinelozing en stoelgang (pdf, zie downloads)

Vragen, opmerkingen en praktijkverhalen blijven welkom. Veel succes!

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen