Naar hoofdinhoud Naar footer

Meer inzicht in gebruik van slim incontinentiemateriaal

Gepubliceerd op: 05-07-2023

Begin dit jaar is er een onderzoek gepubliceerd over de inzet van slim incontinentiemateriaal in een verpleeghuis in Canada. Een studie in een verpleeghuis is altijd een uitdaging vanwege de kwetsbaarheid en belastbaarheid van bewoners, en de organisatie en belastbaarheid van de zorg. De bewijskracht van de uitkomsten is daarom altijd beperkt, maar door onderzoek vaker te herhalen kan de bewijskracht worden vergoot. We zien dan ook reikhalzend uit naar meer studies over dit onderwerp. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.

In het onderzoek naar de inzet van slim incontinentiemateriaal (fabrikant: TENA Identifi) is gekozen voor een groep bewoners (somatisch en psychogeriatrisch), waarbij gedurende 72 uur een elektronisch plasdagboek werd bijgehouden. Op basis van dit plasdagboek is een continentieplan opgesteld per bewoner. De inzet van het slimme incontinentiesysteem resulteerde in een vermindering van de inzet van incontinentiematerialen met grote absorptie (vooral in de nacht), en in het voorkomen van lekkage. Bewoners waren meer tevreden door het gebruik van lichtere materialen.

Meer fabrikanten slimme inco

Naast TENA Identifi zijn er meer fabrikanten die slim incontinentiemateriaal op de markt hebben gebracht. Zo heb je ook Abena en Simavita. Onlangs haalde het systeem van Abena nog het RTL Nieuws. Dit systeem meet wanneer je het materiaal moet verwisselen. De vulling kun je volgen met behulp van een app op de iPad. Stichting Philadelphia test het systeem en de eerste ervaringen zijn hoopvol. Ook zorgorganisatie Het Hoge Veer deed praktijkervaring op. Zij testten een nieuw systeem dat als alternatief gebruikt kan worden voor slim incontinentiemateriaal, genaamd WeSense. Lees hun praktijkverhaal op de website van Anders Werken in de Zorg.

Meer weten

Over TENA Identifi

TENA Identifi is een nieuw product dat meer inzicht geeft in de plaspatronen van mensen die last hebben van incontinent. Hetbestaat uit (wegwerp) incontinentieverband met sensoren die urineverlies registreren. Het systeem is niet zichtbaar onder iemands kleding. Het geeft informatie over wanneer en hoeveel urine er verloren wordt. Daarmee kun je de toiletbezoeken beter afstemmen op de persoon. Zo hoef je iemand 's nachts niet meer onnodig te storen.

Bron

Journal of Wound, Ostomy and Continence Nursing

Deel deze pagina via:

Contactpersoon