Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Leren tijdens je werk: hoe doe je dat?

Er wordt van je verwacht dat je continu bezig bent met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De zorg verandert voortdurend. Dit vraagt om anders en continu leren. En dat terwijl er een tekort aan personeel is en je vaak niet genoeg tijd hebt. Hoe blijf je toch leren en van alles op de hoogte?

Leren is niet alleen iets dat je doet tijdens een training of opleiding. Maar eigenlijk leer je de hele dag terwijl je aan het werk bent! Wanneer je je hier bewust van bent en hier meer voor open staat, dan kan je alleen nog maar meer leren op je werkplek. Drie tips:

  1. Ga aan de slag en probeer! Fouten maken mag. Werk mee aan een vernieuwingsproject binnen je organisatie. Daar leer je veel van. 
  2. Breng variatie aan in je werk. Neem eens een andere rol of taak over van een collega. 
  3. Leer samen. Kijk mee met een collega of mantelzorger. Stel elkaar vragen en geef feedback. 

Uitslag poll: hoe leer jij het liefst tijdens je werk?

Hoe leren jullie het liefst op je werkplek? Zorg voor Beter vroeg het in een poll en daaruit bleek dat jullie vooral leren door te reflecteren op eigen handelen, door dingen uit te proberen en door vragen te stellen aan collega's. Ook internet en apps zijn een belangrijke bron voor leren. Bekijk hieronder de volledige uitslag.

Wat werkt voor jou het beste? De poll is gesloten.
Ik leer door vragen te stellen aan mijn collega’s
 
15%
Ik leer vooral online, via internet en apps
 
15%
Ik leer van de reacties van mijn cliënten
 
10%
Ik leer door te reflecteren op mijn eigen handelen
 
17%
Ik leer van feedback die ik krijg van collega’s
 
6%
Ik leer door dingen uit te proberen
 
16%
Ik leer door mee te lopen of te kijken met een collega
 
11%
Mijn voorkeur staat er niet tussen, ik geef hieronder een toelichting
 
6%
Aantal stemmen: 232

Monique Visscher gaf ook een mooie reactie: 'Ik ben eerst verantwoordelijk verpleegkundige en ik leer door alle opties. Kijken, vragen, luisteren, lezen, het geeft je alle informatie die je nodig hebt om je werk goed te doen en de juiste beslissingen te nemen.'

8 tips om te leren tijdens je werk

Wil je verder met leren op de werkplek? Lees de acht tips om te leren en experimenteren op de werkvloer. Bij de tips zijn werkbladen toegevoegd die je helpen er actief mee aan de slag te gaan. Ga met je team in gesprek en bekijk welke tips voor jullie werken in de praktijk zodat jullie als team kunnen blijven groeien.

8 tips voor adviseurs en opleiders over werkplekleren

Houd jij je bezig met leren en ontwikkelen binnen je organisatie? Gebruik deze tips om het werkplekleren vorm te geven. Ga vervolgens met behulp van de acht tips voor medewerkers samen met teams aan de slag. 

7 tips om kennisdeling te verbeteren

Medewerkers ervaren hun werkplek vaak niet als een ‘leerplek'. Een duidelijke visie op leren en kennisdelen ontbreekt vaak. Ook weten organisaties niet goed wat ze kunnen doen om een leercultuur op een positieve wijze te beïnvloeden. Dat blijkt uit de enquête naar kennisdeling die Vilans onlangs heeft gedaan.

Het reflectiespel, leren door te doen

Reflecteren is een vaardigheid die niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Met het reflectiespel leren teams op een speelse manier te reflecteren op eigen ervaringen. Spelers ervaren hoe reflectie werkt en maken het zich gaandeweg eigen. Deelnemers geven vanuit verschillende perspectieven tips en tops. Mede hierdoor is en blijft de tool ook interessant voor spelers die al meer ervaring hebben met reflecteren.

Het reflectiespel vormt een onderdeel van de Vilans teamtrajecten 'Anders kijken, Anders doen' die uitgaan van leren op de werkplek. Door ervaringen te delen, leer je hoe je samen met de cliënt, mantelzorg en je team persoonsgerichte zorg invulling geeft. In de zorg gaat het niet om pasklare oplossingen. Elke situatie is uniek en vraagt van de professional om steeds alert te zijn op de meest passende zorg. Je leert van elkaar, tijdens je werk. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

iraida wazir 8/3/2021

Ik ben op zoek naar een stage plek als helpende plus