Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Toolkit

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Downloads

Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF in de Geriatrie

Gepubliceerd op: 01-12-2020

Ouderen voelen zich zekerder over keuzes

Ouderen voelen zich door ‘samen beslissen’ zekerder over de keuzes die zij maken, zijn gemotiveerder om de behandeling vol te houden en kiezen minder vaak voor behandelingen die niet bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Zorgverleners ervaren meer voldoening en constateren dat ouderen vaker kiezen voor behandelingen die bijdragen aan wat er werkelijk toe doet in hun leven en dat van hun naasten. De TOPICS-SF is een vragenlijst die inzicht geeft in de verschillende levensdomeinen en daardoor de gezondheidssituatie van ouderen.

Ervaringen van ziekenhuizen 

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) heeft besloten om 'Samen beslissen met de TOPICS-SF' landelijk te gaan implementeren op de poliklinieken Geriatrie. De nieuwe toolbox helpt afdelingen daarbij. De werkwijze is de afgelopen twee jaar ontwikkeld in vijf ziekenhuizen: Radboudumc, Catharina Ziekenhuis, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis en Maasstad ziekenhuis. Hun ervaringen zijn de basis voor deze toolbox. ​Bekijk de toolkit (zie Download)

De implementatie van samen beslissen met TOPICS-SF in de ziekenhuizen en de ontwikkeling van de toolbox vonden plaats met subsidie van Zorginstituut Nederland. Naast de 5 ziekenhuizen werkten hiervoor Vilans, NVKG, de TOPICS-MDS-werkgroep en seniorenorganisatie KBO-PCOB met elkaar samen.

Toolbox wordt aan gewerkt

Let op! In deze toolbox zijn verwijzingen opgenomen naar verschillende andere documenten. Door aanpassing van onze systemen kan het zijn dat verwijzingen niet meer werken. Wil je een document toch raadplegen, mail dan even de naam van het document naar Cisca den Uijl (c.denuijl@vilans.nl). Momenteel werken wij aan een nieuwe versie van de toolbox. Deze is in september 2023 beschikbaar.

Downloads