Naar hoofdinhoud Naar footer

Top 10 onnodige zorghandelingen

Kennisplein Zorg voor Beter vroeg zorgmedewerkers of zij zorghandelingen uitvoeren waarvan bekend is dat er modernere en minder tijdrovende alternatieven voor zijn. De resultaten zijn opvallend, 6 van de 10 onnodige zorghandelingen worden nog massaal uitgevoerd.

De top 10 onnodige zorghandelingen:

  1. Overmatig gebruik van zinkzalf ter voorkoming van smetten. In de richtlijnen wordt dit afgeraden, want het vergroot juist het risico op huidletsel.
  2. Een extra inlegger in incontinentiemateriaal. Dit heeft een averechts effect, want het veroorzaakt juist lekkage.
  3. Het dagelijks zwachtelen van cliënten die zwachtels nodig hebben. Beter alternatief is zwachtels die langer kunnen blijven zitten.
  4. Standaard helpen bij steunkousen aandoen.
  5. Masseren ter voorkoming van decubitus.
  6. Dagelijks vervangen van urinezakken.
  7. Niet onderzoeken van hulpmiddel steunkousen.
  8. Standaard helpen bij medicatie.
  9. Standaard helpen bij oogdruppelen.
  10. Wassen met water en zeep in plaats van verzorgend wassen.

Onnodige zorghandelingen

De resultaten komen voort uit de Zelftest Slim Zorgen. Per handeling kunnen bezoekers aangeven of ze deze handeling wel of niet doen. In de Zelftest krijgt u meteen praktische tips om te verbeteren.

Nog veel te verbeteren

Else Stapersma, adviseur Slim Zorgen: ‘Er blijken nog veel onnodige zorghandelingen gedaan te worden, meer dan we dachten. Er is dus nog veel te doen. Het vraagt onder andere om meer bewustwording bij zorgmedewerkers. Soms zijn medewerkers gewend dingen op een bepaalde manier te doen en is er onvoldoende kennis over wat wel en niet werkt. Met het verbetertraject Slim Zorgen werken we daaraan.’

Meer informatie over Slim Zorgen