Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Intimiteit en seksualiteit

Hulpmiddelen voor ouderen

Om het samen slapen te faciliteren zijn er verschillende hulpmiddelen zoals duobedden of een matrassen-tussenstuk. Ook zijn er andere hulpmiddelen zoals sekskrukjes of pornoblaadjes.
Voor bijna alles in de zorg zijn er hulpmiddelen beschikbaar, van stoelliften tot aan wandelstokken. Voor elke handeling of ongemak is er wel iets uitgevonden om het leven gemakkelijker te maken. Hulpmiddelen op het gebied van intimiteit en seksualiteit worden vaak met schroom bekeken.

Het duobed van Alrijne Zorggroep

Dicht tegen elkaar aan kruipen of in elkaars armen slapen wanneer je partner in het verpleeghuis woont. In veel instellingen wordt er een ziekenhuisbed tegen het bed van de bewoner geplaatst. Vaak is dat geen fijne oplossing, vanwege een hoogteverschil of spleet tussen de bedden. Het personeel van verpleeghuis Oudshoorn van zorgorganisatie Alrijne Zorggroep in Alphen aan den Rij, ontwikkelden samen met de technische dienst en een matrassenleverancier een duobed, een bed dat je vastklikt aan het ziekenhuisbed van de bewoner, zonder kier of hoogteverschil.

Lees meer over het duobed van Alrijne, samenslapen in het duobed, op de website van Waardigheid en trots. Actualiteitenprogramma 1Vandaag maakte een reportage over het duobed (24 oktober 2017).

Het matrastussenstuk van TriviumMeulenbeltZorg

Binnen TriviumMeulenbeltZorg in Almelo/Hengelo biedt de partner van een cliënt de mogelijkheid om te blijven slapen. Er wordt dan, indien mogelijk, een bed op de slaapkamer bijgeplaatst. Daarnaast worden ook echtparen op de diverse locaties van deze instelling opgenomen.
Wanneer er twee hoog/laagbedden naast elkaar geplaatst worden zit er een diep gat tussen de twee  matrassen. Een tweepersoons hoog/laagbed of een vast aangesloten bed levert problemen op wanneer één van de twee mensen hulp nodig heeft van een verzorgende. Hierop is door deze instelling samen met de leverancier van hun dekbedden, een matrastussenstuk ontworpen met een afwasbare hoes en een passend hoeslaken. Het materiaal van de matras is gemaakt van materiaal wat bij het druk niet alsnog in elkaar zakt. Men kan vrij uit van de ene matras naar de andere worden gerold.
Wanneer cliënten bij TMZ opgenomen worden, krijgen zij een folder (pdf) uitgereikt waarin uitgelegd wordt dat TMZ belang hecht aan ruimte en openheid op het gebied van intimiteit en seksualiteit en met cliënt zal kijken waar hun behoefte liggen en hoe hiermee om te gaan.

 

Seksuele dienstverlening

Flekszorg biedt seksuele dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische ziekte. Ook ouderen met wensen op het gebied van seksualiteit zijn welkom. Lees meer op de website van Flekszorg
Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR) biedt mogelijkheden voor het beleven en uiten van seksuele gevoelens aan mensen met een beperking (ook door ouderdom). Dit gebeurt in de vorm van bemiddeling van seksuele dienstverlening. Lees meer op de website van stichting SAR. Het is wel goed afspraken te maken met de sekswerker over hoe hij/zij verwacht de cliënt te ontmoeten: ligt hij/zij klaar met of zonder pyjama, wat heeft sekswerker nodig aan tissues, prullenbak, washandjes. Spreek af dat cliënt voor/na de tijd met sekswerker gewassen is/wordt en wie dat dan doet. Stem ook af binnen het team wie hierin bij zichzelf grenzen ervaart en hoe dit in teamverband opgelost kan worden.

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]