Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Informele zorg

Senioren en studenten – hulp en gezelligheid 31/03/2021

In het jaar van de vrijwillige inzet zetten we verschillende initiatieven in de spotlight. Deze keer is dat stichting senior&student. Deze stichting maakt een match tussen een oudere en een student. Dat levert een win-win situatie op.

Stichting senior&student is in mei 2014 in het leven geroepen om senioren te ondersteunen in het onafhankelijk en gelukkig ouder worden. Zeker in deze tijd van corona is hulp belangrijker dan ooit. De stichting koppelt senioren aan een veelzijdige, energieke en betrouwbare hulp: een student. Ze kijken naar persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses en maken dan een match. De senior krijgt persoonlijke hulp en gezelschap. De student draagt bij aan maatschappelijke innovatie en kan het verschil maken in het leven van een ander. Kortom: jong + oud = goud! Lees alles over senior&student op hun website.

Hoe ziet zo’n koppel eruit?

Benieuwd naar de studenten met hun senioren? Op de website stichtingsenior&student.nl vind je leuke matches. Lees bijvoorbeeld over de maandagochtend van Louis (66) en Lois (26) wanneer ze muziek downloaden en plantjes kopen. Of bekijk de koffiedate van Marwa (17) en Esmé (84). En in dit verhaal lees je alles over de klik tussen Esmeralda (21) en haar maatje Bas (87).

5 tips om studenten te werven

Hoe krijg je studenten zo ver om zich als vrijwilliger aan te melden? Volgens stichting senior&student is dat geen probleem, ze hebben studenten in overvloed! Wil jij ook studenten matchen aan senioren? Bekijk deze 5 tips voor het werven van studenten.

  1. Inspireer. Laat met echte verhalen en foto’s zien hoe mooi het contact is tussen de vrijwilliger en de ontvanger. Ook filmpjes en vlogs laten goed zien hoe het contact is tussen beide partijen. Bewegend beeld doet het altijd goed.
  2. Wees actief. Zorg dat je overal zichtbaar bent, zowel offline als online: met een folder, een website en via sociale media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Houd hierin één stijl aan voor de lay-out en de kleuren. Dat komt professioneel over. 
  3. Wees volstrekt helder. Maak vooraf duidelijk wat er verwacht wordt. Is een eenmalige klus? Gaat het om meerdere maanden? En voor hoeveel uur per week?
  4. Netwerk. Zet je eigen netwerk in voor je zoektocht naar vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan een leuk cadeautje wanneer een vrijwilliger een vriend of vriendin aanmeldt, zoals een tegoedbon die ze samen met hun senior kunnen gebruiken. Zo zorg je voor verspreiding van de boodschap en ook meteen voor een leuke activiteit voor de vrijwilliger en de senior. 
  5. Probeer nieuwe dingen. Doe je de werving al jaren op dezelfde manier? Probeer eens iets totaal nieuws en zoek daarin de samenwerking met een verrassende partner. Belangrijk is om goed na te denken over waar jouw doelgroep zich bevindt. 

Senioren gevraagd

Waar stichting senior&student naar op zoek is zijn… de senioren! Woon jij in een van de 4 steden waar stichting senior&student actief is: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag? En ken jij of ben jij een senior die hier oren naar heeft? Thuiswonend of in een instelling? Schrijf je in op de website van senior&student.

Andere initiatieven die jong en oud verbinden

Ook in andere steden zijn er mooie initiatieven op dit terrein. Zoals stichting JOW!, winnaar van de Jo Visser Award 2020. Deze jaarlijkse prijs krijgen personen of organisaties die zich inzetten om waardevolle verbindingen tot stand te brengen tussen jong en oud. Meer info? Bekijk de website van Jow!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.