Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Medicatieveiligheid

Checklist Veilige Principes

In het medicatieproces zijn veel verschillende personen betrokken en er zijn veel stappen in het proces. Dit vergroot de kans op fouten. Om te werken aan medicatieveiligheid helpt het om (regelmatig) het hele medicatieproces onder de loep te nemen en met elkaar te bespreken – binnen de organisatie én met de ketenpartners als arts en apotheker. Gebruik hiervoor de Checklist Stappen Veilige principes.

Met deze Checklist Stappen Veilige Principes kan de zorgorganisatie zichzelf onder de loep nemen én het medicatieproces met de ketenpartners bespreken (cliënt, arts, apotheek): Hoe loopt het binnen de organisatie en in de medicatieketen? Hebben wij voldoende zicht op de risico’s? Worden de risico’s voorkomen of ingeperkt? De Checklist is ontwikkeld door het Platform medicatieveiligheid.

Gesprek met samenwerkingspartners

De Checklist is een goed uitgangspunt voor het gesprek binnen de organisatie én voor het gesprek met de samenwerkingspartners. Het helpt als ieder van elkaar weet en begrijpt hoe het medicatieproces werkt bij de ander, en welke knelpunten ieder ervaart. Samen kun je nadenken over oplossingen en waar nodig werken aan het verbeteren van medicatieveiligheid.

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.