Naar hoofdinhoud Naar footer

Vrijheidsbeperking inventariseren

Gepubliceerd op: 24-01-2022

Het terugdringen van onvrijwillige zorg begint met een duidelijk beeld van hoeveel vrijheidsbeperkende maatregelen worden gebruikt.

Inventarisatie hoeveelheid vrijheidsbeperkende maatregelen

Breng allereerst in kaart hoeveel en welke maatregelen worden ingezet en bij welke cliënten. Hierbij kunt u gebruikmaken van de verplichte registratie van onvrijwillige zorg en gegevens uit het zorgleefplan. Ervaring leert dat niet alle toegepaste maatregelen geregistreerd staan. Maar dit geeft in ieder geval een eerste beeld. Neem in uw inventarisatie de volgende maatregelen mee.

  • Fysieke maatregelen: denk aan onrustbanden, verpleegdekens, tafelbladen, bedhekken enzovoort.
  • Domotica: denk aan sensoren, belmatten en dergelijke.
  • Psychofarmaca
  • Individuele afspraken
  • Groepsafspraken

Meten met geeltjesmeting

Het in kaart brengen of 'meten' van het aantal maatregelen van onvrijwillige zorg maakt medewerkers bewust dat ze heel vaak iemand beperken. Een bruikbaar instrument hiervoor is de geeltjesmeting.

Gedurende een week registreren de medewerkers alle maatregelen van onvrijwillige zorg op de afdeling door gele Post-it briefjes (vandaar de naam Geeltjesmeting) op een speciale poster te plakken. Ze meten zowel de afgesproken als de niet afgesproken maatregelen bij alle cliënten op de afdeling. Afgesproken maatregel wil zeggen: een maatregel die is opgenomen in het zorgleefplan met instemming van de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen