Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Downloads

Soort

Meetinstrument

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Programma's / projecten

Wet zorg en dwang (Wzd)

Prijs

Gratis

Downloads

Geeltjesmeting incidenten meten

Gepubliceerd op: 02-11-2021

De geeltjesmeting; een eenvoudige manier om incidenten te meten, door geeltjes (gele post-its) op degeeltjesposter (pdf) te plakken. De poster hangt op de afdeling, zodat voor iedereen zichtbaar iswat er mis gaat. Druk de poster af op A0-formaat (bijvoorbeeld bij een kopieerwinkel). Laat hem niet plastificeren, want dan plakken depost-its niet meer!

Voorbeelden gebruik

De poster is bruikbaar voor het meten van allerlei soorten incidenten of gebeurtenissen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Medicatiefouten meten
  Medewerkers registreren twee weken lang medicatiefouten door geeltjes op de poster te plakken. In deze instructie (pdf) lees je welke fouten je kunt bijhouden. Aan het einde van de week wordt bekeken hoeveel en welke fouten er zijn gemaakt. Op basis van de analyse kun je verbeteracties bepalen.
 • Incidenten rond incontinentiezorg meten
  Medewerkers registreren twee weken lang incidenten/observaties door post-its op de poster te plakken. Anoniem en met korte omschrijving van het (bijna)incident. Bijvoorbeeld verkeerd gebruik van incontinentiemateriaal, lekkage of obstakels op de gang waardoor de route naar het toilet wordt gehinderd.
 • Meten van vrijheidsbeperkende maatregelen
  Medewerkers registreren zowel afgesproken als niet-afgesproken vrijheidsbeperkingen, door geeltjes op de poster te plakken. Lees meer in de instructie vrijheidsbeperkende maatregelen (pdf) voor het analyseren van de meting.
 • Registreren van tijdswinst als gevolg van verzorgend wassen (wassen zonder water)
  Met de geeltjesposter bijhouden hoeveel tijdswinst verzorgend wassen oplevert en wat er aan extra zorg geboden wordt in deze tijd. Bekijk voor meer informatie het thema Verzorgend wassen.

Downloads