Naar hoofdinhoud Naar footer

3 tips voor het gesprek met mantelzorgers over inzet vrijwilligers

  1. Tijd: de ervaring leert dat mantelzorgers pas open staan voor hulp als ze eerst de ziekte hebben erkend en onder ogen zien dat ondersteuning nodig is. Aan de andere kant is het ook belangrijk om op tijd de mogelijkheden van ondersteuning door een vrijwilliger aan te dragen, want hoe meer de mantelzorger overbelast is, hoe minder hij of zij vaak openstaat voor informele hulp.
  2. Vertrouwen wekken: mensen laten niet zomaar een vreemde in huis. Een professional kan helpen door zijn vertrouwen uit te spreken over bijvoorbeeld de organisatie waar de vrijwilligers bij zijn aangesloten. Het helpt als een huisarts of verpleegkundige een vrijwilligersorganisatie aanraadt, omdat ze daar goede ervaringen mee hebben. Of als een thuisorganisatie aangeeft dat mensen uit de straat altijd kunnen bellen als er iets is en toezeggen dat ze dan langskomen om te ondersteunen.
  3. Schuldgevoelens wegnemen: mantelzorgers voelen zich vaak schuldig als ze hulp inroepen van anderen. Ze willen niet dat hun partner/familielid ervaart dat zij de mantelzorger tot last zijn en ze hebben het gevoel dat ze nog niet genoeg zelf doen. Ook hier kun je bijdragen door te benadrukken dat het absoluut geen schande is om de hulp van een vrijwilligers en buren in te schakelen.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen