Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over regeldruk

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Regeldruk
Regeldruk > Documenteren eet- en drinkadviezen verpleeghuis
View modes: 
User avatar
Guest
Isabel - 2-8-2019 11:18:37
   
Documenteren eet- en drinkadviezen verpleeghuis
Graag zouden wij (afdeling logopedie) jullie om advies vragen omtrent het documenteren van eet- en drinkadviezen in het verpleeghuis (kleinschalig/beschermd wonen). Eén van de verpleeghuizen waar wij werken gaat over op het ecd en wil hierbij zo min mogelijk formulieren en profiel opnemen. Alleen het hoog noodzakelijke mag worden opgenomen, de meningen over wat hier onder valt verschillen. Tot dusver is het niet de bedoeling dat we een eet- en drinkprofiel met adviezen aanmaken, een rapportage zou voldoende zijn volgens de manager die zich over het ecd ontfermt. Ook kunnen wij zelf geen zorgdoelen aanmaken in het dossier. Met de wijze van documentatie zijn wij het als logopedisten niet helemaal eens. Een zorgmedewerker kan terugzoeken in het ecd, maar het zou in onze ogen meer veilig zijn om consistentie-adviezen in één oogopslag terug te kunnen vinden. Op deze wijze kan een goede, veilige hulpverlening worden gewaarborgd, is onze interpretatie van de wet WGBO.

Wat is jullie visie in dit vraagstuk? / Hoe zouden wij onze visie kunnen onderbouwen?

User avatar
Member
Member
l.bergen@vilans.nl - 6-8-2019 17:03:10
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Documenteren eet- en drinkadviezen verpleeghuis
Beste Isabel,

Goed om te horen dat jullie kritisch kijken naar wat er wel en niet in jullie ecd opgenomen moet worden. Ik kan me voorstellen dat dit ook tot discussies leidt over het nut en de noodzaak van registraties.

In onze optiek gaat het erom te kijken naar wat er belangrijk is voor de client in dit geval. Als het voor deze ene client van belang is om eet- en drinkadviezen te documenteren omdat er bijvoorbeeld sprake is van slikproblemen, kan ik me goed voorstellen dat je dit wilt opnemen middels doelen of een formulier in het ecd. Het dient echter niet voor ieder client een doel en daarom zou ik dit niet als standaard formulier of onderdeel opnemen in het ecd. Is er een mogelijkheid om meer maatwerk te kunnen doen? Bijvoorbeeld door een optioneel formulier aan te maken wat niet voor iedereen ingevuld hoeft te worden? Zo kunnen jullie wel de belangrijke informatie makkelijke vindbaar maken, maar niet voor elke client een onnodige formulier of registratie toevoegen.

Met name het voeren van het onderlinge gesprek over registraties en regeldruk is van belang. Het klinkt alsof jullie daar zeker mee bezig zijn. Hopelijk kunnen jullie hier mee vooruit.

Met vriendelijke groet,

Lotte Bergen
Adviseur Regeldruk Vilans