Bekijk 8 tips over infectiepreventie. Ze komen uit een workshop voor Zorg voor Beter van Carolien Oldenkamp.
- Handhygiëne is het allerbelangrijkste. Maar let op: lang je handen wassen of desinfecteren wil niet zeggen dat je het ook goed doet. Carolien: ‘Je kunt heel lang je handen wassen, en nog steeds je rechter duim overslaan. Dit gebeurt vaak bij mensen die rechts zijn.’ Lees meer bij handhygiëne.
- Als collega’s ringen of horloges dragen of kunstnagels, spreek ze erop aan, en blijf dat doen. Natuurlijk ook als je andere dingen waarneemt waarmee je ongewenste micro-organismen, zoals ziekmakende bacteriën van de ene op de andere cliënt kunt overdragen.
- Handschoenen. Bedenk niet alleen wanneer je handschoenen aantrekt, maar ook wanneer ze uit moeten. Ga niet met dezelfde handschoenen langs meerdere cliënten. Heb je zelf een wondje aan je handen? Draag dan altijd handschoenen. Desinfecteer nooit je handschoenen, dan ontstaan er gaatjes. Lees meer bij handschoenen en bescherming.
- In de thuiszorg is bij cliënten soms weerstand tegen het gebruik van handschoenen of overschorten. ‘Laatst zei een cliënt tegen me “Ben ik dan zo vies?” Het is dan belangrijk om goed uit te leggen waarom je ze draagt. Dat vereist creativiteit. Bijvoorbeeld: “U weet niet waar ik hiervoor ben geweest… (!)” Met goede uitleg krijg je begrip.’
- Gebruik geen heuptasje. Dat is een bron van bacteriën! Want het heuptasje hangt vaak in een bed. Wel een heuptasje gebruiken? Minimaal dagelijks een schone.
- Let op bij gebruik van je mobiele telefoon! Deze moet je regelmatig aannemen tijdens een zorghandeling. Je kunt dan niet altijd vooraf je handschoenen uit doen en je handen nog even desinfecteren… Maak daarom na het opnemen van de telefoon tijdens een zorghandeling de telefoon goed schoon voor je naar de volgende cliënt gaat. Bij isolaties is het beter de telefoon even aan een collega te geven, als dat kan.
- Wees alert. Wat neem je mee van de ene naar de andere cliënt? Hoe gebruiken jullie bijvoorbeeld tilliften en hoe reinig je die? Bespreek dit soort dingen in het team.
- Heb je vragen? Stel ze bij Praktijkvragen-Hygiëne op Zorg voor Beter. Je mag hier alle vragen stellen. Onze expert Charlotte Michels geeft antwoord!
Uit de workshop
Deze tips komen uit de workshop over infectiepreventie op de Kennismarkt van Zorg voor Beter. Carolien Oldenkamp gaf de workshop. Carolien heeft het adviesbureau GRIP voor infectiepreventie, tevens is ze bestuurslid en trainer van Stichting Trainingen Infectie Preventie, bekijk de website van STIP.