De methode is speciaal ontwikkeld voor verpleeghuizen. Het behandelt verschillende aspecten van handhygiëne. Op deze pagina vind je alle informatie en documenten die je nodig hebt om aan de slag te gaan.
Het lespakket
Het lespakket van HANDSOME bestaat uit verschillende onderdelen. Op deze manier leer je je collega’s om handhygiëne goed uit te voeren. Je motiveert ze om handhygiëne te doen en je kunt belemmeringen wegnemen. In het pakket vind je instructies voor drie lessen van zo’n 20 tot 30 minuten, een e-learning en voorbereiding voor een gesprek met je leidinggevenden over de randvoorwaarden. Bovendien kun je op een leuke manier aan de slag met een knutselproject voor de bewoners of een fotowedstrijd voor je collega’s.
Werkt het?
Uit onderzoeksgegevens van HANDSOME blijkt dat de naleving van handhygiëne heel laag is. In Nederland wordt ongeveer 1 van de 8 keer dat handhygiëne toegepast zou moeten worden, deze ook daadwerkelijk uitgevoerd. Na het volgen van de lessen werd dit aanzienlijk meer. En het goede nieuws is dat deze naleving ook blijft op langere termijn.
Aanwezigheid bij de lessen is dan natuurlijk wel een voorwaarde. Wanneer meer dan 50 procent van de afdelingsmedewerkers aanwezig is bij ten minste een van de lessen, verwachten de onderzoekers van HANDSOME dat naleving van handhygiëne op de juiste momenten meer dan verdriedubbelt.
Aan de slag
Hieronder vind je de verschillende materialen van het lespakket van HANDSOME. In de handleiding vind je alle onderdelen voor de hele aanpak. Je kunt eventueel ook met losse onderdelen aan de slag. Heb je vragen? Stel ze aan Gwen Teesing via LinkedIn.
Handleiding
Na het lezen van de handleiding kun je het lespakket voor handhygiëne zelfstandig uitvoeren. Je vindt in de handleiding achtergrondinformatie, een beschrijving van de verschillende stappen en de benodigdheden, een script en antwoorden op de meest gestelde vragen. Je hoeft het script niet precies te volgen. HANDSOME adviseert om eerst de hele handleiding te lezen, voordat je echt aan de slag gaat met de lessen.
E-learning
Via de website van Free Learning ga je gratis aan de slag met de leermodule: 'Wanneer moet je in het verpleeghuis handhygiëne uitvoeren?' In 20 vragen leer je over de momenten van handhygiëne en wanneer je handschoenen moet gebruiken. Je hoeft van te voren niets te bestuderen, je kunt meteen met de e-learning beginnen. Uiteraard krijg je bij elke vraag feedback.
Presentatie Handhygiëne: op welke momenten
Met deze klinische les verhoog je het bewustzijn dat goede handhygiëne noodzakelijk is. En je leert je collega’s wanneer ze handhygiëne moeten toepassen. HANDSOME heeft gekozen voor een eenvoudiger uitleg dan de 5 momenten van de WHO. De 5 momenten van de WHO zijn abstract, roepen verwarring op en zijn meer gericht op een ziekenhuis-situatie. Vandaar dat HANDSOME de momenten eenvoudiger uitlegt: Kamer In, Kamer Uit, Voor Schoon, Na Vies.
Opdracht: Barrières oplossen
Deze opdracht voer je uit met je collega’s om de barrières te bespreken die zij rondom handhygiëne ervaren. Het doel van deze oefening is om barrières weg te nemen die een goede handhygiëne in de weg zitten.
Activiteiten voor bewustwording
Om handhygiëne onder de aandacht te houden, moet je er steeds opnieuw aandacht aan besteden. In deze gids vind je activiteiten die je met je team uitvoert om handhygiëne actueel te houden.
Meer documenten
Posters
Wil je je collega’s op een aansprekende manier wijzen op handhygiëne? Hang dan één van deze posters op. Er zijn varianten voor de verschillende seizoenen. Leuk om af te wisselen!
HANDSOME, verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen werd ontwikkeld door de GGD Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met het Erasmus MC, afdeling maatschappelijke gezondheidszorg en wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.