Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Handsome: handhygiëne in verpleeghuizen

Wil je de handhygiëne in jouw verpleeghuis verbeteren? Dat kan: gebruik de methode HANDSOME van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC. Met het lespakket op deze pagina kun je zelf aan de slag om samen met je collega’s te zorgen dat jullie de regels van handhygiëne (nog) beter naleven. 

De methode is speciaal ontwikkeld voor verpleeghuizen en behandelt verschillende aspecten van handhygiëne. Op deze pagina vind je alle informatie en documenten die je nodig hebt, om aan de slag te gaan.

Het lespakket

handen wassenHet lespakket van HANDSOME bestaat uit verschillende onderdelen. Op deze manier kun je je collega’s leren om handhygiëne goed uit te voeren, maar ze ook motiveren om handhygiëne te doen en proberen belemmeringen weg te nemen. In het pakket vind je instructies voor drie lessen (van zo’n 20 tot 30 minuten), een e-learning en voorbereiding voor een gesprek met je leidinggevenden over de randvoorwaarden. Ook kun je eventueel aan de slag met een knutselproject voor de bewoners of een fotowedstrijd voor je collega’s.

Werkt het?

Uit onderzoeksgegevens van HANDSOME blijkt dat de naleving van handhygiëne heel laag is. In Nederland wordt ongeveer 1 van de 8 keer dat handhygiëne toegepast zou moeten worden, deze ook daadwerkelijk uitgevoerd. Na het volgen van de lessen werd dit aanzienlijk meer. En het goede nieuws is dat deze naleving ook blijft op langere termijn.

Aanwezigheid bij de lessen is dan natuurlijk wel een voorwaarde. Wanneer meer dan 50 procent van de afdelingsmedewerkers aanwezig is bij ten minste één van de lessen, verwachten de onderzoekers van HANDSOME dat de naleving van handhygiëne op de juiste momenten meer dan verdriedubbelt.

Aan de slag

Gwen Teesing van HandsomeHieronder vind je de verschillende materialen van het lespakket van HANDSOME. In de handleiding vind je alle onderdelen voor de hele aanpak. Je kunt eventueel ook met losse onderdelen aan de slag. Heb je vragen? Stel ze aan Gwen Teesing van GGD Rotterdam-Rijnmond (g.teesing@rotterdam.nl). 

Handleiding

Na het lezen van de handleiding, kun je het lespakket voor handhygiëne zelfstandig uitvoeren. Je vindt de handleiding achtergrondinformatie, beschrijving van de verschillende stappen en de benodigdheden, een script dat je kunt volgen en antwoorden op de meest gestelde vragen. Je hoeft het script niet precies te volgen. HANDSOME adviseert om eerst de hele handleiding te lezen, voordat je echt aan de slag gaat met de lessen.

E-learning

Via de website van Free Learning kun je gratis aan de slag met de leermodule: 'Wanneer moet je in het verpleeghuis handhygiëne uitvoeren?'. Aan de hand van 20 vragen leer je over de momenten van handhygiëne en wanneer je handschoenen moet gebruiken. Je hoeft van te voren niets te bestuderen, je kunt gelijk met de e-learning beginnen. Uiteraard krijg je bij elke vraag feedback. 

Presentatie Handhygiëne: op welke momenten

Met deze klinische les verhoog je het bewustzijn dat goede handhygiëne noodzakelijk is. En je leert je collega’s wanneer ze handhygiëne moeten toepassen. HANDSOME heeft gekozen voor een eenvoudiger uitleg dan de 5 momenten van de WHO. De 5 momenten van de WHO zijn abstract, roepen verwarring op en zijn meer gericht op een ziekenhuis-situatie. Vandaar dat HANDSOME de momenten eenvoudiger uitlegt: Kamer In, Kamer Uit, Voor Schoon, Na Vies.

Opdracht: Barrières oplossen

Deze opdracht kun je uitvoeren met je collega’s om de barrières te bespreken die zij rondom handhygiëne ervaren. Het hoofddoel van deze oefening is om barrières weg te nemen die een goede handhygiëne in de weg zitten. 

Activiteiten voor bewustwording

Om handhygiëne onder de aandacht te houden, zul je er steeds opnieuw aandacht aan moeten besteden. In deze gids vind je activiteiten die je kunt uitvoeren met je team om handhygiëne actueel te houden.

Overige documenten: 

Posters

Wil je je collega’s op een leuke manier wijzen op handhygiëne? Hang dan één van deze posters op. Er zijn varianten voor de verschillende seizoenen, zodat je gedurende het jaar kunt wisselen. 

HANDSOME, verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen werd ontwikkeld door de GGD Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met het Erasmus MC, afdeling maatschappelijke gezondheidszorg en wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.