Vaak zeggen beelden meer dan grote stukken tekst. Daarom zijn films een goed alternatief om het thema depressie voor het voetlicht te brengen. Op YouTube staat een aantal mooie en informatieve films over depressie bij ouderen:
https://youtu.be/KDjaywEchzQ
Bekijk ook de andere filmpjes van Parnassia op YouTube (video's 2010, gecheckt 2022)
Terug naar boven 
Dit miniboekje van psychogerontoloog, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog Huub Buijsen geeft 46 tips over de zorg voor ouderen met depressieve klachten. Het boekje biedt naast tips voor de cliënt ook do's en don'ts voor de mantelzorger. Veel tips uit dit boekje zijn afkomstig uit het boek ‘Depressie bij ouderen’. Download 46 tips voor depressieve ouderen (pdf, 2007, gecheckt 2022)
Terug naar boven 
Mentaal welbevinden ervaren velen als een wat ongrijpbaar domein, waardoor het nog weleens een ondergeschoven kindje in de zorg is. Tegenvallende scores op de indicator voor depressie zijn het signaal om hier iets aan te gaan doen, maar waar te beginnen? De vijf artikelen in deze bundel, geschreven voor de ouderenzorg, bieden bestuurders en managers van verpleeghuizen 5 startpunten om werk te maken van mentaal welbevinden:
- Depressiepreventie: van meten naar verbeteren
- Mentaal welbevinden: Sleutel tot integrale zorg
- Geestelijke verzorging, wie doet wat?
- Levensverhalen: de kracht van narratieve zorg
- Implementatie en organisatie
De brochure is een initiatief van ActiZ, Reliëf en Vilans.
Download Werken aan mentaal welbevinden (pdf, 2010, gecheckt 2022)
Terug naar boven 
Videocolleges bewegen en muziek van Professor Erik Scherder
Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, legt in levendige videocolleges uit hoe ouderen hun hersenen fit kunnen houden door te bewegen en naar muziek te luisteren. Bekijk de video's die Erik Scherder maakte met de Universiteit van Nederland: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? (15 min) en: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? (17 min)
https://www.youtube.com/watch?v=0L4Fl9AY9RU
https://www.youtube.com/watch?v=9Kq3rwjMxTE
(video's 2013, gecheckt 2022)
Goede voorbeelden van stimuleren beweging bij ouderen
Op de website 'Alles over sport' vind je allerlei artikelen over het stimuleren van beweging bij ouderen om gezond te blijven. Zoals:
Terug naar boven 
Hulpmiddelen over omgaan met het levenseinde en de dood
Het levenseinde is een belangrijk thema bij het ouder worden. In de laatste levensfase is het een vanzelfsprekend thema. In deze fase komen allerlei levensvragen om de hoek kijken. Hoe ga je als zorgmedewerker om met levensvragen en een gesprek over het levenseinde? Op de pagina Omgaan met het levenseinde en de dood op Zorg voor Beter vind je materialen die je hierbij helpen, zoals een korte film, een gespreksmodel, de website 'Ik wil met je praten' en literatuur.
Online training suïcidepreventie Vraag maar
Bij ouderen met depressieve klachten kunnen zelfmoordgedachten een rol spelen. Door crisissituaties, langdurige eenzaamheid en emotionele belasting kunnen gedachten aan de dood opkomen, dat is een van de kenmerken van een depressie. Vragen naar zelfmoordgedachten vinden veel mensen spannend. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor zelfmoordpreventie, de online training 'Vraag maar, online training suïcidepreventie' ontwikkeld waarin je kennis en praktische handvatten krijgt om gedachten aan zelfdoding te signaleren en het gesprek hierover aan te gaan.
Naar de online training suïcidepreventie Vraag maar op vraagmaar.113.nl
Terug naar boven 