Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Depressie

Materialen over depressie bij ouderen

Kennis over depressie zorgt ervoor dat cliënten beter kunnen omgaan met hun klachten. Na herkenning en acceptatie van de depressie, ontstaat vaak behoefte aan kennis en inzicht. Video's, boeken, folders en websites kunnen behulpzaam zijn. Bekijk de materialen! 

Informatieve filmpjes over depressie bij ouderen

Vaak zeggen beelden meer dan grote stukken tekst. Daarom zijn films een goed alternatief om het thema depressie voor het voetlicht te brengen. Op YouTube staat een aantal mooie en informatieve films over depressie bij ouderen:

https://youtu.be/KDjaywEchzQ

Bekijk ook de andere filmpjes van Parnassia op YouTube (video's 2010, gecheckt 2022)

Terug naar boven

 

Tips voor depressieve ouderen

Tips voor depressieve ouderenDit miniboekje van psychogerontoloog, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog Huub Buijsen geeft 46 tips over de zorg voor ouderen met depressieve klachten. Het boekje biedt naast tips voor de cliënt ook do's en don'ts voor de mantelzorger. Veel tips uit dit boekje zijn afkomstig uit het boek ‘Depressie bij ouderen’. Download 46 tips voor depressieve ouderen (pdf, 2007, gecheckt 2022)

Terug naar boven

Brochure: Werken aan mentaal welbevinden

Mentaal welbevinden ervaren velen als een wat ongrijpbaar domein, waardoor het nog weleens een ondergeschoven kindje in de zorg is. Tegenvallende scores op de indicator voor depressie zijn het signaal om hier iets aan te gaan doen, maar waar te beginnen? De vijf artikelen in deze bundel, geschreven voor de ouderenzorg, bieden bestuurders en managers van verpleeghuizen 5 startpunten om werk te maken van mentaal welbevinden: 

  • Depressiepreventie: van meten naar verbeteren
  • Mentaal welbevinden: Sleutel tot integrale zorg
  • Geestelijke verzorging, wie doet wat?
  • Levensverhalen: de kracht van narratieve zorg
  • Implementatie en organisatie

De brochure is een initiatief van ActiZ, Reliëf en Vilans. 

Download Werken aan mentaal welbevinden (pdf, 2010, gecheckt 2022)

Terug naar boven

Voorbeelden van bewegen en mentale gezondheid

Videocolleges bewegen en muziek van Professor Erik Scherder

Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, legt in levendige videocolleges uit hoe ouderen hun hersenen fit kunnen houden door te bewegen en naar muziek te luisteren. Bekijk de video's die Erik Scherder maakte met de Universiteit van Nederland: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? (15 min) en: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? (17 min)

https://www.youtube.com/watch?v=0L4Fl9AY9RU

https://www.youtube.com/watch?v=9Kq3rwjMxTE

(video's 2013, gecheckt 2022)

Goede voorbeelden van stimuleren beweging bij ouderen

Op de website 'Alles over sport' vind je allerlei artikelen over het stimuleren van beweging bij ouderen om gezond te blijven. Zoals:

Terug naar boven

Materialen over het levenseinde en de dood

Hulpmiddelen over omgaan met het levenseinde en de dood

Het  levenseinde is een belangrijk thema bij het ouder worden. In de laatste levensfase is het een vanzelfsprekend thema. In deze fase komen allerlei levensvragen om de hoek kijken. Hoe ga je als zorgmedewerker om met levensvragen en een gesprek over het levenseinde? Op de pagina Omgaan met het levenseinde en de dood op Zorg voor Beter vind je materialen die je hierbij helpen, zoals een korte film, een gespreksmodel, de website 'Ik wil met je praten' en literatuur. 

Online training suïcidepreventie Vraag maar

Bij ouderen met depressieve klachten kunnen zelfmoordgedachten een rol spelen. Door crisissituaties, langdurige eenzaamheid en emotionele belasting  kunnen gedachten aan de dood opkomen, dat is een van de kenmerken van een depressie. Vragen naar zelfmoordgedachten vinden veel mensen spannend. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor zelfmoordpreventie, de online training 'Vraag maar, online training suïcidepreventie' ontwikkeld waarin je kennis en praktische handvatten krijgt om gedachten aan zelfdoding te signaleren en het gesprek hierover aan te gaan.

Naar de online training suïcidepreventie Vraag maar  op vraagmaar.113.nl

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Annemieke Koning 14/9/2015

Beste Sharon,
Hartelijke dank voor je mail, fijn dat je je onderzoek naar Depressie doet. Er is nog veel te winnen op dat gebied. Alle informatie die wij hebben, is te vinden op deze site. Wij hebben hiervan geen papieren versies, boeken kun je natuurlijk via de boekhandel kopen of lenen bij de bibliotheek.
Succes met het onderzoek.
Vriendelijke groet,
Annemieke Koning