Vaak zeggen beelden meer dan grote stukken tekst. Daarom zijn films een goed alternatief om het thema depressie voor het voetlicht te brengen. Op YouTube staat een aantal mooie en informatieve films over depressie bij ouderen:
https://youtu.be/KDjaywEchzQ
Bekijk ook de andere filmpjes van Parnassia op YouTube
Terug naar boven 
Het Handboek Ouderenpsychologie van Vink, Kuin, Westerhof, Lamers en Pot (2017, 2e herziene druk, Tijdstroom) behandelt onder meer:
- de psychologische, sociale en biologische aspecten van het ouder worden
- de domeinen van het psychisch functioneren bij ouderen
- thema's in levensloopperspectief
- psychologische interventies
- specifieke aandachtsgroepen en thema's in de beroepsuitoefening
Het boek is bedoeld voor psychologen die in de gezondheidszorg werken met ouderen, evenals voor psychologen in het onderwijs, in beleidsfuncties en in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ouderen. Daarnaast is het boek bruikbaar in de bij- en nascholing van andere beroepsgroepen, zoals artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkenden. Meer informatie en bestellen
Terug naar boven 
Huub Buijsen stelt in zijn boek ‘Depressie bij ouderen’ (1996, HB uitgevers) onder andere de volgende vragen:
- Wat zijn de kenmerken van depressie bij ouderen?
- Waardoor kan depressie ontstaan?
- Wat zijn de belangrijkste theorieën over depressie?
- Hoe vindt de diagnose plaats?
- Hoe worden de patiënt en zijn naaste omgeving voorgelicht en begeleid?
- Wat zijn de belangrijkste behandelvormen?
- Hoe worden signalen van dreigende suïcide tijdig herkend en wat kun je doen om suïcide te voorkomen?
Het boek is een leidraad voor verpleegkundigen en maatschappelijk werkenden. Huub Buijssen is psychogerontoloog, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog. Meer informatie en bestellen op bol.com.
Terug naar boven 
Miniboekje van psychogerontoloog, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog Huub Buijsen met 46 tips over de zorg voor ouderen met depressieve klachten. Het boekje biedt naast tips voor de cliënt ook do's en don'ts voor de mantelzorger. Veel tips uit dit boekje zijn afkomstig uit het boek ‘Depressie bij ouderen’. Download 46 tips voor depressieve ouderen (pdf, 2007)
Terug naar boven 
In de folder Depressie bij ouderen (pdf, 2010) van het Fonds Psychische Gezondheid lees je meer over het herkennen van een depressie bij ouderen en waarom dat vaak niet eenvoudig is. Lees wat de algemene verschijnselen van depressie zijn en welke veel voorkomen bij ouderen. Wat helpt bij depressie? De folder geeft ook tips voor iemand die depressief is en tips voor de omgeving.
Terug naar boven 
Mentaal welbevinden ervaren velen als een wat ongrijpbaar domein, waardoor het nog weleens een ondergeschoven kindje in de zorg is. Tegenvallende scores op de indicator voor depressie zijn het signaal om hier iets aan te gaan doen, maar waar te beginnen? De vijf artikelen in deze bundel, geschreven voor de ouderenzorg, bieden bestuurders en managers van verpleeghuizen 5 startpunten om werk te maken van mentaal welbevinden:
- Depressiepreventie: van meten naar verbeteren
- Mentaal welbevinden: Sleutel tot integrale zorg
- Geestelijke verzorging, wie doet wat?
- Levensverhalen: de kracht van narratieve zorg
- Implementatie en organisatie
De brochure is een initiatief van ActiZ, Reliëf en Vilans.
Download Werken aan mentaal welbevinden (pdf, 2010)
Terug naar boven 
Videocolleges bewegen en muziek van Professor Erik Scherder
Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, legt in levendige videocolleges uit hoe ouderen hun hersenen fit kunnen houden door te bewegen en naar muziek te luisteren. Bekijk de video's die Erik Scherder maakte met de Universiteit van Nederland: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? (15 min) en: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? (17 min)
https://www.youtube.com/watch?v=0L4Fl9AY9RU
https://www.youtube.com/watch?v=9Kq3rwjMxTE
Folder Sportief bewegen met een depressie
Regelmatig bewegen is, naast behandeling met medicijnen of gesprekken, een goed idee voor mensen met een depressie. Er zijn vele voordelen. Bewegen verbetert de lichamelijke conditie en verbetering voelen geeft energie en bevordert genezing. Verschillende zintuigen worden aangesproken (horen, zien en voelen). Wie beweegt, wordt lichamelijk moe, waardoor je beter slaapt. Ook kan het sociale leven een impuls krijgen door deel te nemen aan bewegingsactiviteiten. Bekijk de folder Sportief bewegen met een depressie (pdf) van o.a. GGZ Nederland.
Goede voorbeelden van stimuleren beweging bij ouderen
Op de website Alles over sport zijn allerlei goede voorbeelden, artikelen en video's te vinden over het stimuleren van beweging bij ouderen in en door woonzorgorganisaties. Zoals:
Terug naar boven 
Als er door crisissituaties, langdurige eenzaamheid en emotionele belasting gedachten aan de dood opkomen, dan is dat een van de kenmerken van een depressie. Soms zeggen mensen dan: niet over beginnen. Maar het is juist wel goed om erover te praten. Uit onderzoek blijkt dat praten over gedachten aan zelfmoord helpt en mogelijk levens kan redden.
Vragen naar zelfmoordgedachten vinden veel mensen spannend. Daarom heeft 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor zelfmoordpreventie, de online training 'Vraag maar, online training suïcidepreventie' ontwikkeld waarin je kennis en praktische handvatten krijgt om gedachten aan zelfdoding te signaleren en het gesprek hierover aan te gaan.
Naar de online training Vraag maar, online training suïcidepreventie op vraagmaar.113.nl
Terug naar boven 