Ga direct naar:
Werken in de zorg tijdens de COVID-19 uitbraak vraagt veel van verpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding. De fysieke en emotionele belasting is extra hoog. De 3-vragen-methode helpt om elkaar in de gaten te houden en de emotionele belasting te verminderen. De vragen zijn laagdrempelig:
- Welke gebeurtenissen van vandaag zijn je bijgebleven?
- Hoe voel je je (lichamelijk en mentaal)?
- Heb je genoeg steun?
Leidinggevenden en collega’s kunnen deze vragen stellen. Bijvoorbeeld tijdens de koffie- of lunchpauze, overdrachtsmomenten of dag-evaluaties. De 3-vragen-methode is natuurlijk ook bruikbaar voor andere zorgprofessionals. Wil jij aan de slag met de 3-vragen-methode? Lees meer over de 3-vragen-methode (gecheckt 2022) op de website van ZonMW.
Terug naar boven 
Steunpunt voor iedereen die zich zorgen maakt, het emotioneel zwaar heeft of vragen heeft over de gevolgen van de coronapandemie. Zorgmedewerkers vinden informatie en tips voor zelfzorg, omgaan met agressie, informatie voor leidinggevenden. Het steunpunt is ingericht door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Naar de website Steunpunt Coronazorgen
Terug naar boven 
Geestelijk verzorgers bieden ouderen thuis of in een zorginstelling ondersteuning bij eenzaamheid, zorgen, ingrijpende gebeurtenissen, zoals een coronapandemie of levensvragen. Een gesprek kan telefonisch, maar ook via Skype of Whatsapp. Ouderen kunnen contact opnemen met een Centrum voor Levensvragen in de regio of met de instelling waar de cliënt verblijft. Via het telefoonnummer 085-0043063 kunnen zij een gesprek aanvragen met een geestelijk verzorger thuis. Voor sommige groepen wordt dit vergoed.
Ga naar geestelijkeverzorging.nl voor meer informatie
Terug naar boven 
Het Platform Stress de Baas biedt informatie, podcasts, hulpmiddelen en tips om de balans te vinden en stress de baas te blijven. Er zijn mindfulness- en ontspanningsoefeningen en er is een gratis ‘Zelfscreener’ voor zorgprofessionals, die in kaart brengt wat jou energie geeft, wat stress oplevert, en hoe je daarmee omgaat. Hierdoor krijg je inzicht in je mentale gezondheid en mogelijkheden aangereikt om die te vergroten. Initiatiefnemers van dit platform zijn Zorgverzekeraar IZZ, pensioenfonds PFZW en de ledenorganisatie PGGM&CO van PFZW.
Naar platform Platform Stress de Baas op pggmenco.nl
Terug naar boven 
Het Trimbos Instituut heeft alle kennis over mentale gezondheid en het coronavirus gebundeld op één pagina die voortdurend geactualiseerd wordt. Je vindt er literatuur, kennis en tips om als zorgprofessional zelf mentaal gezond te blijven en cliënten te ondersteunen. 6 tips voor ouderen:
- Geef ouderen duidelijke instructies
- Erken en normaliseer stressreacties
- Help stress te verminderen
- Corrigeer nepnieuws
- Wees alert op een terugval
- Zorg voor structuur en autonomie
Bekijk alle tips en adviezen op trimbos.nl
Terug naar boven 
Ethiekbundel met 10 casussen uit de praktijk in coronatijd. De bundel is geschreven voor mensen in de zorg die te maken hebben met ingewikkelde besluitvorming, waarin visies en waarden botsen. Bijvoorbeeld teamleiders, verpleegkundigen en verzorgenden, behandelaren, geestelijk verzorgers, maar ook voor cliënten en naasten. Met dit document geven we inzicht in gedoe rond besluitvorming. Maar ook in wat er soms nodig is om daar weer uit te komen. De beschreven casussen kunnen helpen bij dit proces én een middel zijn om een gesprek te starten met collega’s over dat ene besluit waar je wakker van lag.
Download Ethische dilemma’s in de zorg tijdens corona (pdf, januari 2021, gecheckt 2022)
Terug naar boven 
Traumaverwerking
Het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP heeft een landelijke hulplijn voor zorgprofessionals die ondersteuning nodig hebben. De hulplijn is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.30 en 21.30 uur op telefoonnummer 088 - 330 5500 en wordt bemand door gespecialiseerde psychologen.
Lees meer over de landelijke hulplijn op ivp.nl
Coaching en luisterend oor
Heb je behoefte aan een luisterend oor, een neutraal persoon met wie je over je werk kunt praten? Via de website Sterk in je werk – Zorg voor jezelf kun je je aanmelden voor een gratis coachingsgesprek. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis coaching en laagdrempelige mentale ondersteuning.
Terug naar boven 
Verder lezen